Buitenland

Meer vluchtelingen dan ooit wagen levensgevaarlijke tocht van Afrika naar Italië

28 juni 2016 10:40 Aangepast: 28 juni 2016 10:41
Beeld © AFP

Het is een levensgevaarlijke tocht. Maar meer vluchtelingen dan ooit wagen de oversteek tussen Noord-Afrika en Italië.

Sinds de deal tussen Turkije en Europa dit voorjaar is de zogenoemde 'Balkanroute' opgedroogd. Maar vanuit het noorden van Afrika, vooral vanuit Libië, vertrekken nu juist meer vluchtelingen dan ooit, zegt de directeur van de Europese grensbewaking Frontex. "Inmiddels komen uit Libië 13 tot 14 keer meer vluchtelingen naar Italië dan migranten uit Turkije naar Griekenland." 

Nieuwe route: Egypte

Frontex controleert de Europese buitengrenzen. Exacte cijfers noemt directeur Fabrice Leggeri niet. Wel zegt hij dat hij er rekening mee houdt dat dit jaar zo'n 300.000 vluchtingen uit West-Afrika naar het noorden gaan om daarvandaan de oversteek naar Europa te maken. 

Ook vertrekken volgens hem steeds meer vluchtelingen vanuit Egypte in plaats van Libië.  En dat is nog gevaarlijker, zegt Leggeri. "De reis duurt vaak langer dan tien dagen."

Reddingsoperatie

De oversteek vanuit Libië is al levensgevaarlijk. De gammele bootjes worden door mensensmokkelaars overvol geladen. De Italiaanse kustwacht heeft z'n handen vol aan reddingsoperaties. Dit jaar zijn er al 60.000 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. 

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat het aantal migranten dat dit en komend jaar over de Middellandse Zee naar Europa trekt op 1,4 miljoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore