Ga naar de inhoud
Buitenland

Nabestaande Decembermoorden: Bouterse laat zien dat hij een dictator is

Romeo Hoost

Romeo Hoost, wiens neef Eddy Hoost om kwam bij de Decembermoorden in 1982, heeft geen goed woord over voor de beslissing van Bouterse om het proces te blokkeren. “Bouterse toont dat hij een dictator is."

"Hij staat niet toe dat het volk van Suriname weet wat voor gruwelijkheden hij heeft gepleegd in december 1982."

Gemarteld en vermoord

Morgen zou het voorlezen van de tenlastelegging beginnen in het proces over de Decembermoorden. De politicus en advocaat Eddy Hoost was één van de 15 mannen die werd gemarteld en vermoord. Bouterse wordt voor de moorden vervolgd.

Thumbnail

De neef van Eddy, Romeo, is voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Hij is boos over de blokkade van het proces door Bouterse, die nu president is van Suriname.

"In de tenlastelegging staan de gruwelijkheden en getuigenverklaringen, en dat zou het volk moeten aanhoren. Daar is Bouterse bang voor, dat is het grote probleem."

Gerechtigheid

Als nabestaande was Hoost opgetogen toen er een paar weken geleden werd besloten tot vervolging over te gaan. “Ik was als nabestaande herleefd. Ik had weer vertrouwen in de rechtsstaat. Ik heb nog steeds vertrouwen in de rechtstaat, maar niet met een man als Bouterse aan het hoofd.”

"Ik heb direct gezegd: Bouterse zal er alles aan doen, hij zal een konijn uit de hoge hoed toveren om te voorkomen dat hij wordt vervolgd. En dat heeft hij nu gedaan."

Volgens Hoost helpt het allemaal niks en zal het recht zijn beloop krijgen. "Maar het is en blijft uitstel van executie. Als die dictators in Zuid-Amerika worden na verloop van tijd, zelfs na 80 of 90 jaar berecht. En dan is het veel erger."

Meer op rtlnieuws.nl:
Bouterse blokkeert proces Decembermoorden om staatsveiligheid

Bron: RTL Nieuws