Buitenland

Specialist: brand Londen sloeg te snel over naar bovenliggende woonlagen

14 juni 2017 15:57 Aangepast: 14 juni 2017 16:28
Beeld © EPA

De brand die in het flatgebouw in Londen ontstond op de tweede verdieping, is te snel overgeslagen naar bovenliggende etages. Dat kan door het trappenhuis zijn gebeurd of door de riolering, zegt René Hagen, lector brandpreventie aan de brandweeracademie.

Thumbnail

De Grenfell Tower is gebouwd in de jaren '70 en heeft 120 appartementen. Er wonen zo'n 500 mensen. De eigenaar van het gebouw is volgens Hagen (foto rechts) verantwoordelijk voor de brandveiligheid. "De brand is laag begonnen. Dat zorgt voor een probleem voor de brandweer om het gebouw in te komen."

Voldaan aan regels

Engeland heeft geen slechtere regelgeving dan Nederland, zegt Hagen. "Ze handhaven ook goed. Toen de torenflat werd gebouwd, is aan de regels voldaan. Volgens de regels mag de brand niet binnen 60 minuten overslaan van de ene naar de andere bouwlaag."

"In Londen is nu te zien dat het snel overslaat van bouwlaag naar bouwlaag. Te snel. Dat zie je ook buitenom gebeuren, dat het vuur uit het raam slaat en er boven weer inslaat. Het kan ook overslaan via trappenhuizen of via doorvoeren in vloeren."

Maar een trappenhuis

Maar voorlopig is het raden naar de oorzaak in Londen, zegt Hagen. "Buitenlangs kan een brand zich verspreiden via de gevelbekleding. Maar daar lijkt het in Londen niet op. Bij de grote brand in Dubai een tijd geleden gebeurde dat wel, met superbrandbare gevelbekleding."

"Ik heb bouwtekeningen gezien van de flat in Londen. Daarop is maar één trappenhuis te zien. Of die tekening helemaal actueel is, weet ik niet. Maar één trappenhuis zou bij ons niet mogen. In Nederland zijn in zo'n flat meerdere trappenhuizen met een sluis verplicht. Om te voorkomen dat de rook erin trekt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`