Buitenland

Argentinië rouwt om Arturo, de droevigste ijsbeer ter wereld

06 juli 2016 07:20
Arturo in 2014. Beeld © AFP

De enige ijsbeer van Argentinië, Arturo, is zondag op 30-jarige leeftijd overleden. Na het verlies van zijn partner Pelusa in 2012 raakte hij in een diepe depressie en kwam hij bekend te staan als de droevigste ijsbeer ter wereld.

Arturo was blind aan zijn rechteroog en kon niet meer ruiken. Zijn laatste dagen verloor hij veel gewicht. In de dierentuin van Mendoza, waar Arturo sinds ruim 20 jaar woonde, werd overwogen om hem te laten inslapen. Maar dat was niet meer nodig: 'de natuur nam zijn loop', meldt de BBC. Arturo overleed door problemen met de bloedsomloop.

Verhuizen naar Canada

In 2014 was nog een petitie op touw gezet waarin werd gevraagd Arturo te verhuizen naar een Canadese dierentuin. De mensen achter de petitie maakten zich zorgen door de beroerde omstandigheden in de dierentuin in Mendoza. Maar de directie ging niet akkoord met het verzoek: Arturo was 'te oud' om nog te verplaatsen, werd gezegd.

In Mendoza loopt de temperatuur geregeld op tot boven de 30 graden – voor een ijsbeer verre van ideaal. Verder zijn de omstandigheden in de dierentuin niet altijd even goed: tussen december en mei gingen 60 dieren dood door overbevolking en de uitbraak van een bacterie. Afgelopen juni was de dierentuin daarom de hele maand dicht.

Oude ijsbeer

Het is niet bekend of die situatie de dood van Arturo heeft versneld. IJsberen worden niet vaak ouder dan 30 jaar.

Sinds 2012 was Arturo de enige ijsbeer in Argentinië. In de dierentuin van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires overleed in dat jaar de ijsbeer Winner. Oorzaak: een hittegolf.

`