Buitenland

'Blade Runner' Oscar Pistorius moet vanwege moord zes jaar de cel in

06 juli 2016 10:28 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Oscar Pistorius Beeld © AFP

Voormalig paralympisch en olympisch atleet Oscar Pistorius moet zes jaar de cel in voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat is negen jaar minder dan de minimumstraf van 15 jaar die in Zuid-Afrika staat voor moord.

Rechter Thokozile Masipa vindt dat er in Pistorius' geval diverse verzachtende omstandigheden gelden. Zo zei ze onder meer dat het vonnis in hoger beroep wel is veranderd van doodslag naar moord, maar dat de feiten hetzelfde zijn gebleven. Zij beklemtoonde in haar uitspraak dat een lange celstraf daarom geen zin heeft.

Pistorius heeft al twaalf maanden vastgezeten en het is zijn eerste veroordeling. Herhaling is erg onwaarschijnlijk, zegt Masipa over haar relatief milde straf. Zij noemde Pistorius een 'gevallen held', en maakte duidelijk dat de openbare opinie niet mocht meewegen in de straf. 

Familie Steenkamp aangedaan

Pistorius heeft direct na het vonnis laten weten niet in hoger beroep te zullen gaan. Het is maar de vraag of het Openbaar Ministerie daar ook vanaf ziet. Familieleden van Reeva Steenkamp reageerden aangedaan op de in hun ogen veel te lage straf. Zuid-Afrikaanse rechtsgeleerden gaan ervan uit dat Pistorius bij goed gedrag slechts eenderde van de straf hoeft uit te zitten. Dat betekent dat hij over twee jaar vrij man is.

'Blade Runner' Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 zijn vriendin dood, door de gesloten deur van hun badkamer in Zuid-Afrika. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

Geen goede verklaring

In eerste instantie werd Pistorius schuldig bevonden aan dood door schuld; hij werd tot vijf jaar cel veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan moord. Het Hooggerechtshof vond dat Pistorius nooit een goede verklaring heeft gegeven waarom hij vier schoten afvuurde op een gesloten wc-deur.

Ook moet hij hebben geweten dat het type munitie waarmee hij schoot, op zo'n korte afstand vrijwel zeker dodelijk zou zijn. De rechter verwierp de argumenten van de aanklager.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`