Toekomstmakers

Grootste verticale boerderij ter wereld produceert 900.000 kilo groente per jaar

06 juli 2016 14:26 Aangepast: 08 juli 2016 17:31
Een artiestenschets van de boerderij van AeroFarms Beeld © AeroFarms

Het zal nog even duren voordat de productie begint, maar in New Jersey komt een unieke verticale boerderij. De technieken zelf zijn niet zo vernieuwend, maar met de schaal van het project heeft AeroFarms wel een primeur te pakken.

Duurzaam verbouwen

De nieuwste boerderij van AeroFarms krijgt het equivalent van maar liefst 6500 vierkante meter aan landbouwgrond. Omdat het hier gaat om een verticale boerderij, is er slechts een fractie van de ruimte nodig in vergelijking met een traditionele boer.

Thumbnail

Behalve ruimtewinst levert de techniek van AeroFarms ook een waterbesparing van 95 procent op, en een halvering van het mestverbruik. Per vierkante meter produceert het bedrijf gemiddeld 75 keer zoveel op jaarbasis dan een traditionele boerderij. De nieuwste fabriek kan daardoor dus meer dan 900.000 kilo aan groente per jaar gaan verbouwen. 

Thumbnail

Niet afhankelijk van weer

Die enorme productie is te danken aan het feit dat er in het proces helemaal geen natuurlijk zonlicht nodig is. De boerderij maakt gebruikt van LED-licht, en kan daardoor het gehele jaar groente produceren. Ook hebben factoren als regen, hagel of andere natuurrampen geen impact op de productie. 

Niet de eerste, wel de grootste

De techniek van Aerofarms is niet nieuw. Boeren experimenteren al langer met LED-lampen voor het verbouwen van groente, en een Japans bedrijf had eerder al een primeur met destijds de grootste verticale boerderij in Japan

De schaal van die fabriek verbleekt echter bij die van Aerofarms. De Japanners hebben een landbouwgrond van 'slechts' 2300 vierkante meter. De fabriek in New Jersey zal dus grofweg drie keer zoveel groente per jaar produceren.

Ook in Nederland worden de mogelijkheden rondom verticale boerderijen en boerderijen in de stad verkend. Toekomstmakers ging eerder al eens langs bij Urbanfarmers, die midden in Den Haag groente verbouwen in onze uitzending over de toekomst van voedsel. Je kunt de uitzending hier terugkijken. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`