Buitenland

Student ziet truck Nice op zich afkomen: 'Ik wachtte op mijn dood'

15 juli 2016 08:40 Aangepast: 16 juli 2016 02:31
Imad Dafaaoui Beeld © Foto via Facebook

Het scheelde weinig of hij had het niet kunnen navertellen: student Imad Dafaaoui was op vakantie in Nice toen een vrachtwagen gisteravond op een feestende menigte inreed. Hij moest rennen voor zijn leven. "We hoorden mensen schreeuwen, ik zag een truck mensen verpletteren."

De 20-jarige Imad uit Marokko en een vriend waren in een appartement toen ze vuurwerk hoorden bij het strand. Het was 14 juli, de dag waarop de bestorming van de Bastille werd herdacht. Het vuurwerk lokte de jongens richting de Promenade des Anglais. Het moest een feest worden, maar de dag zou eindigen in een drama. 

'Ze renden gillend naar me toe' 

Toen het vuurwerk was afgelopen liepen de jongens terug. Ze maakten nog wat foto's en hoorden plots geschreeuw. "We dachten: wat is er aan de hand? Mensen renden gillend in mijn richting", vertelt Imad aan ABC News. En toen zag de student met eigen ogen waarom iedereen zo angstig was. "Een truck verpletterde mensen, reed over ze heen. Sommigen probeerden nog uit de weg te gaan, anderen waren in shock."

Imad vervolgt: "Ik begon weg te rennen. Ik was in shock, kon niet meer denken. Ik rende. Een bankje stond recht voor me, dus ik moest er overheen springen." 

Truck op centimeters afstand

Imad sprong, maar viel. Daar lag hij, op de weg. Hij zag hoe de vrachtwagen recht op hem afkwam. "Ik deed mijn ogen dicht. Hij was zo dichtbij; ik wachtte gewoon op mijn dood." Uiteindelijk vermorzelde de truck het bankje waar Imad overheen probeerde te springen. Het scheelde 20 centimeter, of hij had het niet na kunnen vertellen. 

Nog aan het bijkomen van de schrik, zag Imad hoe de bestuurder zijn vrachtwagen door meer bankjes heen ploegde, meer slachtoffers maakte, mensen verpletterde. Een beeld dat op zijn netvlies gebrand staat. "Maar ik kon er niet naar blijven kijken. Ik moest maken dat ik wegkwam."

Nu bang en waakzaam

Hoewel Imad in het begin nog dacht aan een dronkemansactie, begon hem al snel het gevoel te bekruipen dat er meer aan de hand was. Hij is blij dat hij het overleefd heeft. "Morgen begint een nieuwe dag. Ik zal een beetje bang zijn. En waakzaam." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Alles over de aanslag in Nice 

`