Buitenland

Defensie wil Nederlandse helikopters terug uit Mali

15 juli 2016 14:57 Aangepast: 15 juli 2016 14:57
Nederlandse gevechtshelikopter in Mali Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie wil de transport- en gevechtshelikopters terug uit Mali. Het terughalen van de helikopters heeft niets te maken met de dood van Nederlandse militairen in het land.

De heli's doen in Mali mee aan een VN-missie. De Nederlandse deelname aan die missie loopt in principe tot 1 januari 2017. VN-leider Ban Ki-Moon wil graag dat Nederland langer blijft en de helikopters blijft gebruiken. Een VN-woordvoerder noemt de helikopters van groot belang voor de veiligheid en de medische zorg van de Nederlandse militairen zelf.

Defensie ziet dat niet zitten en wil de helikopters eind dit jaar terug, of de Nederlandse deelname aan de missie wordt verlengd of niet. De Tweede Kamer moet daar nog een besluit over nemen, maar in Den Haag wordt al langer gesproken over in kleinere vorm doorgaan met de missie. 

Omgekomen militairen

In maart 2015 kwamen de Nederlandse 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger om bij een helikoptercrash in Mali. Het toestel zou zijn neergestort door technisch falen. Ruim een week geleden kwamen er weer twee Nederlandse militairen om in het Afrikaanse land. De 29-jarige sergeant Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld sneuvelden bij een schietoefening met een 60 millimeter-mortier. Een derde militair raakte zwaargewond. 

Vrijwel direct na dit nieuws maakte het ministerie van Defensie bekend dat het gebruik van 60mm-mortieren, die alleen worden gebruikt tijdens trainingen en oefeningen, tijdelijk niet meer is toegestaan. 

    `