Buitenland

Vakantie naar Frankrijk? Je kunt nog steeds gaan, maar let hierop

15 juli 2016 11:40 Aangepast: 30 juli 2017 22:30
Beeld © AFP

Vraag je je af of je nog wel op vakantie naar Frankrijk kunt gaan? Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies niet aan, dus stelt dat het veilig is. Je kunt wel met deze zaken rekening houden.

De brancheorganisatie van touroperators, ANVR, werd vandaag onrustig wakker na de aanslag in Nice. Dit is het eerste reisadvies voor reizigers naar Frankrijk:

1. Veiligheid: check overheidsinformatie

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is vooralsnog niet aangescherpt. De site is een snelle en betrouwbare informatiebron; als er wijzigingen zijn in reisadvies, zijn die daar meteen te lezen.

Hou die site, en de informatie van de (lokale) Franse overheid in de gaten, raadt ANVR aan. "Check een aantal keer per dag deze bronnen, en houd je aan de richtlijnen die daar worden gegeven", vertelt een woordvoerder. Ook veel touroperators hebben goed geïnformeerde reisagenten ter plekke, die betrouwbare informatie bijhouden. De website van ANVR heeft alle contactgegevens op een rij.

2. Vermijd mensenmassa's

Verreweg de grootste autovakantietouroperator in Frankrijk, Vacansoleil, raadt aan om voorzichtig te zijn met mensenmassa's. "Een aanslag komt eenmaal zelden voor in een afgelegen natuurgebied. Wees in drukke situaties op je hoede,” aldus Bart van der Linden, algemeen directeur van Vacansoleil.

3. Reis annuleren: betalen

Mocht je je vakantiebestemming vanwege de aanslag willen wijzigen, kan dat niet gratis. "Natuurlijk mag je je reis annuleren, maar niet kosteloos. Er zijn maar weinig verzekeringen die op basis van angst je reisannulering vergoeden," legt de ANVR uit. Toch is het wel handig om even je polisvoorwaarden erop na te lezen; verzekeringen houden er namelijk andere regels op na.

Ook loont het om contact op te nemen met je touroperator. Zo vragen deze ‘buitengewone omstandigheden’ volgens Vacansoleil om een menselijke aanpak. "Mochten er gasten zijn die echt niet meer naar Zuid-Frankrijk willen afreizen, dan zullen wij er alles aan doen om deze mensen een andere bestemming aan te bieden."

De ANVR denkt niet dat het storm zal lopen met de annuleringen. "Wat wij merken is dat Nederlanders zich niet zo snel gek laten maken. Vaak hoor ik van mensen na dit soort gebeurtenissen: ‘Ik laat mijn vakantie toch niet door angst verpesten?'"

Meer op rtlz.nl:

`