Buitenland

'Militaire coup was complete verrassing'

15 juli 2016 23:32 Aangepast: 06 maart 2017 12:47

De militaire coup in Turkije kwam als een volkomen verrassing voor iedereen, zegt correspondent Marloes de Koning. "Turkije heeft een geschiedenis met staatsgrepen, maar tanks in de straten? Dat is sinds 1980 niet meer gezien."

"Het is voor iedereen de grote vraag waarom", zegt ze. "Tot vrij recent, tot een jaar of vijf geleden, was het leger zeer machtig. Maar juist de laatste jaren is dat verminderd. En eigenlijk leek de relatie tussen president Erdogan en het leger de laatste tijd wat te verbeteren."

'Politieke macht om rekening mee te houden'

De kans van slagen van deze coup zou klein zijn, denkt De Koning. "Er is veel veranderd de afgelopen 15 jaar. De regering staat een stuk sterker in zijn schoenen dan vroeger. Maar desalniettemin blijft het leger een politieke macht om rekening mee te houden."

Ook over de aanleiding kunnen we nu nog slechts gissen, zegt De Koning, "Er is soms onvrede bij het leger. Er zijn spanningen over de oorlog in Syrië of over grondwetswijzigingen, maar niet zodanig dat men dit zag aankomen."

Regeringsgezinde media speculeren dat er aanhangers van Gulen, een machtige imam met vele volgelingen en verklaard tegenstander van Erdogan, achter de coup zitten. "Maar goed, dat zeggen pro-regeringsmedia bij alles. Ook als daar geen onderbouwing voor is. Het is gewoon niet duidelijk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Liveblog: leger Turkije verklaart macht te hebben overgenomen

 

`