Buitenland

'Ik heb meer wapens nodig', sms'te dader Nice kort voor aanslag

17 juli 2016 19:47 Aangepast: 17 juli 2016 22:08
Op de Promenade des Anglais worden de slachtoffers herdacht Beeld © EPA

Mohamed Lahouaiej Bouhlel stuurde kort voor de aanslag in Nice een sms waarin hij vroeg 'om meer wapens'. Hij stuurde dat verzoek naar een van de zeven mensen die door de politie zijn aangehouden, omdat ze een link zouden hebben met de dader.

Waarom Bouhlel op de nationale feestdag 14 juli met een gehuurde vrachtwagen op een mensenmassa inreed en daarbij 84 mensen doodde is nog altijd een raadsel. Wel is inmiddels bekend dat hij de aanslag goed voorbereidde. Zo had hij de voetgangerszone op de twee voorafgaande dagen meerdere keren geïnspecteerd.

"Hij zag er blij uit"

De broer van de dader, Jabeur Lahouaiej Bouhlel, zegt dat hij vlak voor de aanslag nog met zijn broer had getelefoneerd en dat die hem zelfs een foto had gestuurd waarop hij tussen de feestvierende massa stond. "Hij zag er erg blij uit", zegt hij tegen Reuters, maar de foto zelf wil hij niet aan het persbureau overhandigen.

De aanslagpleger vertrok in 2005 van Tunesië naar Frankrijk en liet sindsdien weinig van zich horen, vertellen zijn familieleden. De afgelopen weken belde hij ineens vaker, zegt zijn broer. "Hij vroeg hoe het met onze ouders was en stuurde bedragen van 300 à 400 euro en mobiele telefoons."

Strafblad

Zijn zus verklaart dat hij in de jaren voor zijn vertrek uit Tunesië bij een psychiater liep. Hij zou agressief zijn en niet tevreden met zijn lichaam. Bouhlel stond niet op de radar van de inlichtingendiensten, wel had hij een strafblad en was hij een bekende van de politie wegens diefstal en geweld.

Onder de zeven aangehouden mensen zit ook Bouhlels ex-vrouw, met wie hij drie kinderen had. Volgens haar advocaat hadden de twee al lang geen contact meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`