Buitenland

Trump: Klimaatverdrag Parijs kan in de prullenbak

27 mei 2016 00:31 Aangepast: 31 juli 2017 09:30
De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Beeld © AFP

Donald Trump wil af van het klimaatverdrag van Parijs en vol inzetten op fossiele energie. De omstreden pijpleiding van Canada naar de VS moet er ook gewoon komen. 'Zo maken we het land weer rijk'.

Trump deed zijn uitspraken vandaag in Bismarck in North Dakota. Een welwillend publiek, want de staat is de een na grootste olieproducent van de VS. Toch haalt het land nog eenvijfde van alle olie uit het Midden-Oosten, en dat is de republikeinse kandidaat een doorn in het oog. "Stel je eens een wereld voor waarin oliekartels energie niet langer als wapen inzetten", zei Trump daarover.

Pijpleiding moet er komen

Om dat voor elkaar te krijgen wil Trump fors inzetten op de eigen productie van olie en kolen. Ook de Keystone XL pijpleiding van Canada naar de VS moet er gewoon komen. Obama blokkeerde dat plan vanwege bezwaren voor het milieu. Maatregelen om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken kunnen wat Trump betreft gewoon van tafel. Wel wil hij rekening houden met 'rationele milieuoverwegingen'.

Welke dat zijn, is niet helemaal duidelijk, want eerder noemde Trump het broeikaseffect al een hoax. Daarom wil hij het klimaatverdrag van Parijs opzeggen en de VS terugtrekken uit het klimaatoverleg van de Verenigde Naties. Deskundigen hebben al direct hun afschuw laten blijken. Zij noemen de plannen 'angstaanjagend'.

"Plannen versnellen klimaatverandering"

"Trumps energieplannen versnellen klimaatverandering, beschermen bedrijven die geld verdienen met het vergiftigen van onze lucht en ons water en blokkeren de overgang naar schone energie die nodig is voor een sterke economie en een gezond klimaat" zegt klimaatactivist Tom Steyer tegen persbureau Reuters. 

Trump staat met zijn plannen lijnrecht tegenover zijn rivalen Hillary Clinton en Bernie Sanders, die juist extra willen inzetten op duurzame energie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore