Buitenland

Noodtoestand in Turkije: kun je er nu niet meer op vakantie?

21 juli 2016 16:20 Aangepast: 21 juli 2016 16:24
Een tram in de buurt van het beroemde Taksimplein in Istanbul. Beeld © EPA

"Let op veiligheidsrisico's", adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen die naar Turkije gaan. Wat betekent de noodtoestand in het land voor toeristen? Kun je er überhaupt nog wel naar toe op vakantie?

Om op die laatste vraag maar meteen antwoord te geven: ja, dat kan. In het afgelopen weekend, na de mislukte staatsgreep, adviseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken weliswaar nog om alleen naar Turkije te gaan als dit 'noodzakelijk' is. Inmiddels is het reisadvies bijgesteld, als vakantieganger moet je nog wel goed op de 'veiligheidsrisico's letten'

Waar moet je precies op letten?

Vermijd mensenmassa's, vooral in de steden Istanbul en Ankara. ''Zoek de massale demonstraties niet op, deze lopen regelmatig uit op rellen. En luister naar de instructies van de autoriteiten daar. Belangrijk is ook dat je je te allen tijden moet kunnen identificeren." 

President Erdogan riep gisteren de noodtoestand uit, waarbij het kabinet van premier Yildirim kan regeren per decreet, wat dezelfde status heeft als een wet. "Het zal qua wetgeving vergelijkbaar zijn met de noodtoestand in Frankrijk", denkt correspondent Marloes de Koning. Zij verwacht dat er vooral op het gebied van veiligheid verregaande bevoegdheden komen voor de uitvoerende macht, waar het parlement niets over te zeggen heeft en waar weinig beroepsmogelijkheden tegen zijn. 

Deze maatregelen kan Erdogan nemen:

  • Instellen van een avondklok
  • Verbod op personen- en vrachtvervoer op bepaalde tijden of in bepaalde gebieden
  • Toestemming voor veiligheidsdiensten personen te fouilleren, voertuigen en huizen te doorzoeken en bewijsmateriaal in beslag te nemen
  • Afsluiting bepaalde gebieden en evacuatie
  • Controle van verkeer te land, ter zee en in de lucht
  • Verschijningsverbod voor kranten, tijdschriften en boeken; alleen publicatie met toestemming
  • Meer controle op alle radio- en tv-uitzendingen, verspreiding van tekst, beeld en geluid en zo nodig beperking of verbod

Krijg je je geld terug als je toch liever ergens anders naartoe gaat?

"Nee", vertelt een woordvoerster van de branchevereniging van reisorganisaties ANVR. "Mensen die niet meer willen of durven, krijgen alleen geld terug als er een 'negatief reisadvies' geldt." Dat houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om níet naar een bepaald gebied te reizen. Voor Turkije geldt deze 'code rood' op dit moment alleen voor de grensstreek met Syrië en Irak. 

Thumbnail

Het uitroepen van de noodtoestand heeft gevolgen voor het reisadvies, zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. "De veiligheidsinschatting was tijdens het weekend van de staatsgreep nog 'oranje', dat is inmiddels alweer afgeschaald naar 'geel'. Het advies is sinds de noodtoestand wel aangepast. Belangrijk is ook dat je je te allen tijden moet kunnen identificeren. We raden iedereen aan om goed op de hoogte te blijven. Dat kan ook via onze website en app." 

Volgens touroperator Thomas Cook/ Neckermann trekken Nederlandse toeristen zich ook weinig aan van de instabiele situatie in het land. Op dit moment zitten er zo'n 6000 Nederlanders via hen in Turkije. Zij merken in het algemeen maar weinig van de onrust, vertelt de woordvoerster van de ANVR. Bezorgde reizigers stelt ze gerust: "Natuurlijk houden we alles nauwlettend in de gaten, maar in de meeste badplaatsen kun je gewoon vakantie vieren."

Meer op rtlnieuws.nl:

`