Ga naar de inhoud
Vakantieverkeer

Drukte op vakantieroutes, 559 kilometer file in Frankrijk

De Zwitserse A2 richting de Gotthardtunnel is een bekend knelpunt. Beeld © EPA

Op het hoogtepunt van de verkeersdrukte in Frankrijk stond er vandaag, kort na het middaguur, 559 kilometer file op de snelwegen. Dat is drukker dan vorig jaar op dezelfde dag. Toen stond er 510 kilometer file. De echte zwarte zaterdagen zijn overigens pas de komende twee weekenden, meldt de verkeersinformatiedienst VID.

Nederlandse automobilisten die onderweg zijn richting Italië kunnen de Zwitserse Gotthardtunnel tot vanmiddag maar beter mijden. De wachttijd is al vroeg zeer lang. Door files bij de tunnel en de Italiaanse grens is de vertraging op het totale traject zo'n twee uur. Op foto's gemaakt door camera's langs de route is te zien dat veel automobilisten buiten hun auto staan te wachten.

Volgens Bas van der Beek van de VID komt dit omdat de Zwitserse autoriteiten geen file in de tunnel willen en daardoor het verkeer gedoseerd doorlaten. Het verkeer wordt uit veiligheidsoverwegingen soms zelfs helemaal stilgezet. De alternatieve route loopt via de San Bernardinotunnel (A13).

Panne in Frankrijk

Op een andere beruchte vakantieroute, de Autoroute du Soleil in het oosten van Frankrijk staat een file van 90 kilometer. De wachttijd is fors vanwege een ongeluk bij Valence. Voor deze opstopping is een alternatieve route via de A75 naar Valence beschikbaar.

Door een ongeluk met een bus op de A39, van Dijon naar het zuiden, staat het verkeer ook daar vast. In de bus zaten schoolkinderen, er zouden acht gewonden zijn. Eerder vannacht kwamen drie mensen om bij een ongeluk op de A9 in het zuiden tussen Beziers en Narbonne.

Grenzen Frankrijk streng bewaakt

Het kan altijd nog erger. Reizigers die vanuit Engeland naar Frankrijk willen via Dover lopen tegen wachttijden aan die oplopen to wel negen uur meldt de BBC. Deze vertragingen worden veroorzaakt door de strenge grenscontroles na de recente aanslagen.

Ook verkeer vanuit Nederland en België richting de Franse grens heeft last van de controles. De drukte is volgens de VID een stuk minder dan de afgelopen weekenden, maar de wachttijd is nog altijd 30 tot 60 minuten.

Code geel in Nederland

Vakantiegangers en dagjesmensen die vandaag met de auto in eigen land reizen moeten bedacht zijn op verraderlijke weersomstandigheden. Stortbuien met in korte tijd veel neerslag kunnen het verkeer dwarszitten.

Het KNMI heeft voor de hele oostelijke helft van Nederland code geel afgegeven. Dat betekent dat mensen bedacht moeten blijven op verraderlijke weersomstandigheden. Vooral vanmiddag kunnen zich buien vormen.