Buitenland

Vier geweldsincidenten in Zuid-Duitsland, waarom juist daar?

25 juli 2016 15:39 Aangepast: 26 juli 2016 10:36
Bloemen worden neergelegd bij het winkelcentrum in München waar negen mensen werden doodgeschoten

Duitsland is opgeschrikt door vier gewelddadige incidenten in hele korte tijd. Dieptepunt was de moord op negen mensen in een winkelcentrum in München. Opvallend is dat drie van de vier inicidenten zich voordeden in Beieren. Hoe kan dat?

Waarom zo veel geweld in Beieren?

"Drie van de vier geweldsincidenten hadden plaats in Beieren, maar ze lijken verschillende achtergronden te hebben", aldus medewerker van het Duitsland Instituut Marja Verburg. "Het lijkt toeval." 

Gisterenavond blies een Syrische asielzoeker van 27 jaar oud zich op in het stadje Ansbach, zo’n 40 kilometer van Nürnberg. Hij kreeg geen asielstatus, maar mocht vanwege de situatie in zijn vaderland toch blijven. Lijkt nu te maken te hebben met uitzetting naar Bulgarije.

Eerder zondag doodde een andere Syrische vluchteling een zwangere vrouw met een kapmes in de Zuid-Duitse plaats Reutlingen. Vijf omstanders raakten gewond. Waarschijnlijk ging het om een uit de hand gelopen ruzie in de relationele sfeer.

Thumbnail

In de Beierse hoofdstad München schoot een Iraanse Duitser afgelopen vrijdag negen onschuldige mensen neer, voordat hij zelfmoord pleegde. Over zijn motief is nog weinig bekend, maar hij had zich op internet verdiept in massa-schietpartijen.

Bijna een week geleden viel een 17-jarige Afghaanse vluchteling in Würzburg treinpassagiers aan met een bijl. Daarbij raakten vier mensen zwaargewond. De dader werd doodgeschoten. In zijn huis werd een video gevonden waarin de man aankondigt ongelovigen te zullen ombrengen. Hoewel terreurgroep IS claimt dat hij een van hun strijders was, zijn er geen banden met het terreurnetwerk gevonden.

Zitten in Beieren meer asielzoekers dan in de rest van Duitsland?

Er zijn het afgelopen jaar veel asielzoekers Duitsland binnengekomen. De grootste deelstaat Beieren grenst aan zowel Oostenrijk als Tsjechië. De meeste vluchtelingen die naar West-Europa reizen doen dat via de Balkan. Ze bereiken Duitsland dan via Oostenrijk. 

Maar als je kijkt naar het aantal asielaanvragen, zijn in Beieren niet de meeste asielzoekers, zegt Verburg. De meeste aanvragen zijn dit jaar ingediend in Noordrijn-Westfalen. Beieren staat op de derde plaats, blijkt uit cijfers van het Duitse centrale bureau voor de statistiek.

Dat zegt overigens weinig over hoe vluchtelingen zijn verdeeld in de verschillende deelstaten. Asielzoekers worden via een bepaalde verdeelsleutel over de deelstaten verdeeld. Net als in Nederland over steden en provincies. 

Is iedereen tevreden met de Duitse aanpak van asielzoekers?

"In Beieren is sinds het begin van de vluchtelingencrisis veel kritiek geweest op Merkels vluchtelingenbeleid", zegt Verburg. "Minister-president Seehofer, leider van de CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, eiste steeds weer opnieuw een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland moest binnenlaten. Merkel heeft steeds geweigerd zo’n bovengrens te stellen."

Sinds een aantal maanden is de toestroom van vluchtelingen gedaald, waarmee de kritiek op Merkel ook minder werd.

Vinden de Duitsers dat Merkel goed heeft gereageerd op het geweld van de afgelopen dagen?

Na het bloedbad in het winkelcentrum in München kreeg Merkel wel kritiek omdat het zo lang duurde – tot zaterdagmiddag – voor ze reageerde, zegt Verburg. De Amerikaanse president Barack Obama was bijvoorbeeld eerder. Het was de eerste dag van de vakantie van de Bondskanselier. Ze kwam dit weekend terug naar Berlijn voor crisisoverleg met een deel van haar ministers. Op het bloedbad in Ansbach heeft ze vanmorgen via haar woordvoerster gereageerd vanuit haar huis in Brandenburg.

Tegelijkertijd wordt de terughoudende reactie van Merkel, om niet te snel conclusies te trekken, wel gewaardeerd door  veel Duitsers, aldus Verburg. Een afwachtende houding wordt in Duitsland meer gewaardeerd dan een verhitte reactie zoals die van Franse politici, die na de aanslagen in Parijs en Nice van oorlog tegen de extremistische islam spraken.

Politici van de partij Alternative für Deutschland hebben wel hard gereageerd op Merkel. Sommigen twitterden dat als zij de AfD aan de macht was geweest, zoiets niet zou zijn gebeurd. Die tweets zijn weggehaald, maar het is wel een sentiment dat in het gepolariseerde Duitsland leeft.

De partij van Merkel staat in de laatste peilingen nog steeds aan de leiding. Kiezers lijken die afwachtende houding dus wel te waarderen.

`