Buitenland

Dader bloedbad Japan wilde 'wereld van invaliden afhelpen'

26 juli 2016 08:21 Aangepast: 26 juli 2016 10:39
Hulpdiensten op de plaats van het bloedbad, een centrum voor gehandicapten. Beeld © EPA

De man die in Japan ten minste 19 gehandicapte mensen in een zorginstelling heeft doodgestoken, had al langer moordlustige neigingen. Eerder dit jaar kondigde hij aan dat hij zwaar gehandicapte mensen wilde doden als de overheid dat goed vond.

De oud-medewerker van de gehandicapteninstelling in een voorstad van Tokio werd dit jaar om die reden gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen de overheid.

De man van 26 werd in maart weer vrijgelaten omdat een dokter oordeelde dat zijn situatie verbeterd was. Maar vanochtend vroeg stak hij 19 gehandicapten dood in hun slaap en verwondde ten minste 25.

Man gaf zichzelf aan

Middenin de nacht kreeg de politie een melding dat een man om zich heen aan het steken was in de instelling voor geestelijk gehandicapten in Sagamihara. De dader gaf zich zo'n twee uur na zijn daad zelf aan bij de politie. 

Toen hij het politiebureau in kwam lopen zei hij direct: "Ik heb het gedaan." Ook liet hij weten dat hij 'de wereld van invaliden wilde afhelpen'. Hij had het mes nog in zijn auto liggen.

Uitzonderlijk veel doden

Een vergrijp met zoveel doden komt in Japan nauwelijks voor. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in het Aziatische land nooit zoveel mensen omgekomen bij een enkele daad, meldt de BBC. 

Meer op rtlnieuws.nl:
19 doden na steekpartij bij gehandicapteninstelling in Japan

`