Buitenland

Lijken, uitwerpselen en afval in het water: welkom bij de Olympische Spelen in Rio

31 juli 2016 11:29 Aangepast: 31 juli 2016 11:39

Houd je mond gesloten in het water, luidt het officiële advies aan watersporters die in Rio de Janeiro meedoen aan de Olympische Spelen. Het water in de baai van Rio is zo vervuild dat het een veiligheidsrisico is. En dat is niet het enige probleem.

Deze week dreef er nog een lijk in de baai van Guanabara, de plek waar de sporters over een paar dagen zullen strijden om een medaille. In het water van de baai stikt het volgens onderzoekers van de zogeheten superbacteriën, micro-organismes die resistent zijn voor medicijnen.

Onvoorstelbare stank

Oorzaak is onder meer dat de riolen van de 9 miljoen inwoners van Rio allemaal uitkomen op de baai van Guanabara. Hooguit de helft van het water van de rioolaansluitingen wordt gezuiverd voordat het in de baai terechtkomt. De stank is er dan ook onvoorstelbaar, meldt persbureau AFP.

Brazilië beloofde wat te doen tegen de vervuiling toen het in 2009 meedeed aan de toewijzing van de Spelen. Inmiddels blijkt dat het land daarin totaal heeft gefaald. Het gaat niet alleen om de riolen, maar ook wordt er nauwelijks vuilnis opgehaald. Ook dat eindigt veel in de baai.

Dode honden en katten

Er worden nu noodverbanden aangelegd. Zo zijn er speciale boten die non-stop rondvaren en zo veel mogelijk afval uit het water vissen. "We vinden dode honden, ratten, katten, alles", zegt één van de vuilnismannen tegen AFP.

Ook zijn er netten gespannen voor de rivieren die uitkomen op de baai, om het afval tegen te houden. Maar niet alles wordt daar door tegengehouden. De organisatie vreest dat afval boten roei- of zeilboten beschadigen of sporters verwonden.

Gehoopt wordt dat de stroming meevalt tijdens de Spelen, waardoor het afval en de uitwerpselen niet in de wedstrijdbanen terechtkomen.

Thumbnail

`