Buitenland

Schok en ontzetting door tragedie bosbranden Portugal

18 juni 2017 11:08 Aangepast: 19 juni 2017 14:29
Het is een van de grootste drama's uit de recente geschiedenis van Portugal. Beeld © AFP

Bij de bosbranden in Portugal zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Dat heeft de staatsecretaris van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. 30 mensen zijn dood aangetroffen in hun auto, 17 doden werden op de weg buiten hun auto aangetroffen en 10 dodelijk overschotten werden aangetroffen in de 'landelijke omgeving'.

De Portugese premier António Costa is geschokt door de 'omvang van de tragedie'. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die 'geen gelijkenis' kent.

De vicevoorzitter van het Portugese parlement zegt mee te leven met de families van de slachtoffers 'van deze buitengewone ramp die ons allemaal raakt'. 

Buurland Spanje heeft Portugal hulp aangeboden. De Spaanse premier Rajoy tweette dat hij 'overweldigd door de tragedie van Pedrogao Grande. Het Portugese volk kan rekenen op onze solidariteit, steun en hulp.'

Foto's: Verwoestende bosbrand in Portugal

Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden.

Ingesloten dorpen

Een aantal dorpen is volledig ingesloten door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Hij gaat uit van brandstichting.

Vanmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar. Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.

Beelden van de brand:

Meer op rtlnieuws.nl:
Dodelijkste bosbrand in Portugal in meer dan halve eeuw: zeker 43 slachtoffers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`