Buitenland

Dodental brand Londense flat loopt op, 'situatie in flat onbeschrijflijk'

19 juni 2017 11:57 Aangepast: 19 juni 2017 12:04
Onderzoek in een van de uitgebrande appartementen. Beeld © EPA

Bij de brand in de Londense torenflat zijn 79 mensen dood of vermist. Dat heeft de Londense politie laten weten. Eerder was sprake van 58 doden of vermisten. De politie houdt er rekening mee dat niet alle slachtoffers worden geïdentificeerd.

In de flat brak in de nacht van 14 op 15 juni brand uit. Vrijwel de hele flat brandde uit. Bewoners konden geen kant op. Bij de brand raakten ook tientallen mensen gewond, 18 van hen liggen nog in het ziekenhuis.

ZIE OOK: Brandweerman vertelt over brand torenflat: 'Het gegil, gegil om hulp'

Het identificeren van de slachtoffers gaat nog weken duren, zei de Londense politiechef Stuart Cundy. Hij noemde de situatie in de torenflat 'bijna onbeschrijfelijk'.

Te erg verbrand voor identificatie

Volgens Cundy is het denkbaar dat er mensen nooit geïdentificeerd kunnen worden omdat ze te erg verbrand zijn. "We moeten er ook rekening mee houden dat er ook mensen in de flat zijn geweest van wie niemand wist dat ze er waren", zei hij. Het is dus niet uitgesloten dat het dodental nog hoger blijkt te zijn.

Inmiddels zijn ook vijf mensen gevonden die waren vermist na de brand. Ze bleken ongedeerd. 

De burgemeester van Londen gaf dit weekend keiharde kritiek op de woningbouwvereniging en de autoriteiten. Die zouden de bewoners hebben verwaarloosd, zei hij na een herdenkingsdienst.

Op de beelden is goed te zien, hoe groot de verwoesting is in de flat:

`