Buitenland

Geweld en seksueel misbruik: er is veel mis op vluchtelingeneiland Nauru

10 augustus 2016 19:31 Aangepast: 10 augustus 2016 19:31
Beeld © EPA

Seksueel misbruik, geweld, zelfverwonding en verwaarlozing. Er zou heel wat mis zijn op het eilandje Nauru, waar Australië bootvluchtelingen onderbrengt. Met name kinderen zouden vaak slachtoffer zijn.

Dat blijkt uit uitgelekte documenten, die in handen zijn van de krant The Guardian. Australië staat bekend om z’n harde asielbeleid. Bootvluchtelingen maken er geen enkele kans op asiel en worden, zodra ze aan land komen, direct op het vliegtuig gezet.

Buiten de deur

De Australische regering heeft twee vluchtelingenkampen buiten de deur: een in Papoea Nieuw Guinea, en een op het eilandstaatje Nauru. Over dat laatste kamp gaan de documenten.

Thumbnail

Nauru is een ministaatje, met zo’n 10.000 inwoners. Op het eiland is een kamp waar Australië de bootvluchtelingen naartoe stuurt. Volgens de laatste officiële telling wonen er 442 vluchtelingen: 338 mannen, 55 vrouwen en 49 kinderen. Omdat mensen er nauwelijks weg kunnen, wonen er vermoedelijk ook nog honderden vluchtelingen buiten het kamp op het eiland.

De meldingen die nu zijn gepubliceerd, zijn uit de periode tussen mei 2013 en oktober 2015. In die tijd werden er 2116 incidenten gerapporteerd. Die variëren van zelfverwonding en zelfmoordpogingen tot seksueel misbruik en geweld. Veel vluchtelingen zijn al getraumatiseerd en komen dan in het kamp ook nog in een uitzichtloze situatie terecht: ze mogen niet naar Australië, maar worden feitelijk vastgehouden op het eiland.

Kinderen het slachtoffer

Bij veel misstanden zijn kinderen betrokken: 1086 incidenten, ofwel 51,3 procent. Terwijl er relatief weinig kinderen in het kamp verblijven. Een bewaker zou bijvoorbeeld een meisje langer hebben laten douchen dan de toegestane 2 minuten, als hij in ruil naar haar mocht kijken. Een ander meisje, tien jaar oud, zou haar eigen mond hebben dichtgenaaid.

De vrouwen in het kamp hebben veel te lijden onder seksuele intimidatie en geweld, zowel van de andere vluchtelingen als van de bewakers. Er zou sprake zijn van verkrachtingen, aanrandingen en het stiekem fotograferen of filmen van de vrouwen. Als ze daarover klagen, wordt ze verteld dat dat allemaal is toegestaan en dat ze hun belagers niets kunnen maken.

'Niet verantwoordelijk'

De premier van Australië, Malcolm Turnbull, heeft op de publicatie gereageerd. Hij wil eerst onderzoeken of de incidenten wel echt gebeurd zijn. Tegelijkertijd impliceert hij dat Australië geen verantwoordelijkheid draagt; het land betaalt de regering van Nauru om de vluchtelingen op te vangen, en die zou dan ook moeten zorgen voor een veilige situatie in het kamp.

Maar daar denken verschillende mensenrechtenorganisaties anders over. Australië is al meerdere keren op de vingers getikt vanwege z’n strenge asielbeleid, onder meer door de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Australië heeft al vaak toegezegd de situatie in Nauru en in het andere kamp te zullen verbeteren, maar daar lijkt dus vooralsnog niet veel van terecht te zijn gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore