Buitenland

Meer dan 1000 kindbruidjes in Duitsland

14 augustus 2016 12:12 Aangepast: 14 augustus 2016 12:46
Een actie van Amnesty International tegen kindbruidjes (archieffoto). Beeld © Getty Images

In Duitsland zijn meer dan 1000 minderjarige meisjes getrouwd, vaak met een oudere man. Een deel van die kindhuwelijken wordt in Duitsland gesloten, ondanks een wet die huwelijken onder de 18 jaar verbiedt.

Een deel van de kindbruiden komt - al getrouwd - als vluchteling naar Duitsland. Anderen trouwen daar onder shariawetgeving of als het zigeuners zijn in hun eigen kringen, altijd buiten het zicht van de autoriteiten. Hoe hoog het werkelijke aantal kindbruiden is, is dan ook onbekend, schrijft de Duitse krant Die Welt.

Tienerzwangerschappen en schoolverlaters

Veel kinderen die trouwen, zijn uitgehuwelijkt. De politieke partij SPD zegt in een reactie dat er meer gedaan moet worden om kinderen te beschermen. "Gedwongen huwelijken zijn in Duitsland strafbaar, en zo hoort het ook. Niemand, zeker geen kind, mag gedwongen worden om te trouwen." Daarnaast waarschuwt hij voor de gevolgen van zo'n huwelijk: meisjes worden vaak jong zwanger en stoppen met school.

Justitieminister Heiko Maas gaat zich in september met een commissie over het probleem buigen. In Duitsland mag je vanaf je 18de trouwen, bij hoge uitzondering kunnen Duitsers toestemming krijgen om vanaf hun 16de te trouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore