Buitenland

Brandweer krijgt grip op bosbranden Portugal, vrees voor meer doden

20 juni 2017 11:55 Aangepast: 20 juni 2017 12:02
Deze foto van uitgeputte brandweerlieden gaat viral. Na een dag en een nacht blussen kunnen ze 25 minuten slapen. Beeld © Facebook / Pedro Brás

De Portugese brandweer krijgt steeds meer grip op de bosbranden die het land teisteren. Van de vier brandhaarden zijn er nog twee over, zegt verslaggever Rik Konijnenbelt. "De blusvliegtuigen hebben effect."

Het aantal doden door de bosbranden in Portugal is opgelopen naar 64. Nog niet alle dorpen in het getroffen gebied zijn bereikt, de vrees is dat daar nog meer mensen zijn omgekomen. 

In de regio Pedrógão Grande zijn nog steeds honderden brandweerlieden bezig met het bestrijden van het vuur. De brandweer zet blusvliegtuigen in, die kunnen blussen op moeilijk toegankelijke gebieden. "In deze regio zijn veel meren", zegt Konijnenbelt. "Ze landen op water, zetten de klep open, halen weer water binnen en stijgen weer op. Dat gaat heel snel. Ik zie veel vliegtuigbewegingen."

Tekst gaat door onder de foto

Thumbnail

Dodelijkste bosbranden

De branden ontstonden zaterdag door blikseminslag in de regio ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de Portugese hoofdstad Lissabon. Het zijn de dodelijkste bosbranden in Portugal sinds mensenheugenis. Onder de doden zijn veel inzittenden van auto's die op een regionale weg werden overvallen door het vuur.

"Het gaat nu de goede kant op", zegt Konijnenbelt. "Maar bosbranden kunnen altijd weer oplaaien door de wind. Nu is het vrijwel windstil, de vooruitzichten zijn goed."

Nederlandse vluchtte voor vuur Portugal

Meer op RTLNieuws.nl:
Portugees huis van moeder Luisa staat er nog: 'Bizar, het huis ernaast is verwoest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore