Buitenland

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij om plaats te maken voor coupplegers

17 augustus 2016 12:45

Turkije gaat 38.000 gedetineerden vrijlaten om plaats te maken voor de tienduizenden mensen die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de mislukte couppoging half juli.

De Turkse minister van Justitie liet vandaag via Twitter weten dat de regering daar een decreet over uitvaardigt. Het is niet bekend welke gevangenen vrijkomen en onder welke voorwaarden dat gebeurt.

Overvolle gevangenissen

De Turkse gevangenissen zitten al langer overvol. Dat probleem is alleen maar groter geworden na de mislukte staatsgreep op 15 juli. Tienduizenden werden opgepakt.

Ook heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan tienduizenden medewerkers van de overheid ontslagen of geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Die is volgens Ankara het brein achter de poging tot een staatsgreep.

Zuivering

Aan de zuivering van het overheidsapparaat is nog altijd geen einde gekomen. De Turkse autoriteiten vaardigden vandaag twee decreten uit over het ontslaan van 2360 politieagenten, ruim honderd militairen en bijna tweehonderd medewerkers van de Turkse telecomautoriteit BTK.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije

`