Zoektocht naar nazitrein

(Nog) geen schat, wel scherven gevonden bij graven naar nazi-goudtrein

17 augustus 2016 21:22 Aangepast: 19 augustus 2016 14:29
Beeld © AFP

Na een dag graven is er nog geen doorbraak bereikt bij de schatzoekers, die in Polen op zoek zijn naar een treinwagon vol goud die de nazi's naar verluidt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verstopt zouden hebben op het platteland van Polen.

''We hebben vandaag allerlei archeologische voorwerpen gevonden, zoals potscherven, die niet van nature voorkomen in de bodem. Dat zou kunnen duiden op de aanwezigheid van meer. We hebben goede hoop gekregen om te vinden waar we naar op zoek zijn'', zei Christel Focken, die namens de schatgravers het woord voert.

Het team, dat bestaat uit hobbyonderzoekers Andreas Richter en Piotr Koper, had gisteren gezegd dat de gehele zoektocht via een livestream te volgen zou zijn. Vandaag moesten ze die belofte inslikken omdat het 'om juridische redenen niet toegestaan is,' zei Focken.

Sinds decennia al geruchten

Al sinds de jaren '70 gonst het in Polen van de geruchten over de aanwezigheid van de goudschat. Deskundigen die het gebied onderzochten, constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

Door mensen die denken dat de trein zich daar daadwerkelijk bevindt, wordt al lange tijd gespeculeerd over de inhoud van de trein. Naast goudschatten, buitgemaakt van landgoederen, zou zich in de trein ook de verloren gegane 'barnsteenkamer' uit het paleis van de Russische tsarenfamilie bevinden. Die kamer werd gestolen door de nazi's in 1941.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`