Buitenland

Waarom niemand ingrijpt in Syrië

18 augustus 2016 18:41 Aangepast: 18 augustus 2016 18:47
Schrijnende beelden uit Aleppo. Beeld © EPA

De foto van het jongetje in Aleppo drukte iedereen weer met de neus op de verschrikkingen in Syrië. Waarom laat het Westen het conflict in het land zo lang voortslepen? "Je weet niet waar je je in begeeft", zegt onderzoeker Maaike Warnaar van de Universiteit Leiden. "Met ingrijpen maak je het conflict alleen maar ingewikkelder."

Volgens Warnaar is militair ingrijpen zinloos. "​Misschien werkt dat op de korte termijn", zegt de Midden-Oostendeskundige. "Op de lange termijn zul je zien dat je het conflict verder destabiliseert. Het effect van zulk ingrijpen is niet te voorspellen, maar het maakt het alleen maar ingewikkelder."

'Rol voor Assad'

Er is maar een ding dat kan helpen en dat is in gesprek gaan, zegt Warnaar. Maar dat moet dan wel met alle partijen. Dus ook met de Syrische president Assad. "Heel veel internationale partijen zoals de VS en Europa hebben bezwaar tegen praten met Assad. Ze willen niet nadenken over een oplossing waarbij Assad nog een rol kan spelen. Toch moet je dat soort mogelijkheden open houden om tot een oplossing te kunnen komen."

Thumbnail

Maaike Warnaar van Universiteit van Leiden

De internationale verhoudingen in het conflict in Syrië zijn te ingewikkeld om militair in te mengen. "Zo heb je Iran die Assad steunt, we hebben Saudi-Arabië die de oppositie steunt en moeite heeft met de rol van Iran. Tegelijkertijd is Iran cruciaal in de strijd tegen IS. Rusland staat aan de kant van Assad en werkt samen met Iran en Turkije. Dat terwijl Turkije weer een ingewikkelde relatie heeft met Assad. Er is geen touw aan vast te knopen. Er is geen interventie denkbaar die de complexiteit van dit conflict vermindert."

Gemeenschappelijke belangen

Praten is dus de enige oplossing in de ogen van Warnaar. "Rusland en Iran willen ook stabiliteit. Eigenlijk zijn er heel veel gemeenschappelijke belangen. Als je met elkaar in gesprek gaat, kunnen die ook voorop staan. Het lijkt erop dat Rusland en de VS daar al mee begonnen zijn, in ieder geval als het om Aleppo gaat. Het moeilijke is dat het Westen te maken heeft met een dictator, een moordenaar die ze al decennialang veroordelen. Je kunt niet van de ene op de andere dag zeggen: we kunnen niet om Assad heen."

Toch zal het Westen dat op een gegeven moment moeten doen, zegt Warnaar. "Het is onverdedigbaar om in gesprek te gaan met iemand als Assad. Maar het is nog erger om dit conflict te laten voortduren."

Meer op RTLNieuws.nl:

`