Buitenland

Turkse transgender verkracht en in brand gestoken, Turken betuigen steun

19 augustus 2016 21:31 Aangepast: 20 augustus 2016 06:17
Hande Kader. Beeld © Facebook

Duizenden mensen in Turkije vragen om gerechtigheid nadat transgender Hande Kader (23) vorige week in Istanbul werd verkracht en in brand gestoken.

Haar dode lichaam werd 12 augustus verminkt en verbrand teruggevonden in de wijk Zekeriyaköy in Istanbul. Vrienden van Kader, die een prostituee was, vertelden lokale media dat ze voor het laatst werd gezien toen ze een auto van een klant instapte. 

Activist

Naar aanleiding van de moord betuigen leden van de LGBT-community (lesbian, gay, bisexual, transgender) hun steun. Op Facebook is er een herdenkingspagina opgezet en er wordt veel over de misdaad getwitterd.

Homoseksualiteit is niet illegaal in Turkije, wel is er veel discriminatie, zegt de LGBT-beweging. Naar aanleiding van de dood van Kader, willen actievoerders hier aandacht voor vragen. Gisteren hielden ze een persconferentie.

Activist

Kader was een bekende LGBT-activist. Het bestuur van de Turkse Gay Pride bracht een statement naar buiten: "We zijn woedend. Een vriend van ons is vermoord. In Turkije worden de meeste 'transmoorden' van Europa gepleegd. We willen gerechtigheid voor ieder die zijn leven is verloren, enkel door homo of transgender te zijn."

Zondag wordt er in Istanbul een mars gehouden. Er worden duizenden deelnemers verwacht.

In het filmpje hieronder is te zien hoe Kader vorig jaar tijdens de Gay Pride in Istanbul door de politie met waterkanonnen werd bespoten. De politie wilde de parade uiteendrijven, maar Kader probeerde dat te voorkomen door op de weg te gaan zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`