Buitenland

'Boerkini juist bedacht om moslima's vrijheid te geven'

24 augustus 2016 12:57 Aangepast: 24 augustus 2016 20:54
Vrouwen op het strand in Tunesië, onder wie iemand in een burkini. Beeld © AFP

De boerkini is deze zomer een heet hangijzer. Franse badplaatsen hebben een omstreden verbod ingevoerd en op social media zijn foto's verschenen van politieagenten die een vrouw in Cannes lijken te dwingen zich om te kleden. Aheda Zanetti, de bedenkster van het badpak, begrijpt niets van de ophef.

De Australische van Libanese afkomst zegt tegen The Guardian dat de boerkini juist bedoeld is om moslimvrouwen meer vrijheid te geven. "Wat er gebeurt in Frankrijk stemt me droef", zegt Zanetti tegen de krant. "Ik denk dat mensen het niet begrijpen. De boerkini staat voor plezier, gezondheid en sport en nu dwingen ze vrouwen terug de keuken in." 

Enkele Franse kustplaatsen, waaronder Cannes, hebben deze zomer een verbod ingesteld voor de boerkini. De Franse premier Manuel Valls staat daar achter. Volgens hem passen de boerkini's niet bij de Franse normen en waarden. De politie heeft al enkele boetes uitgedeeld aan vrouwen die het verbod negeerden.

Zanetti kwam op het idee voor de boerkini omdat haar nichtje netball (een soort korfbal voor vrouwen) wilde spelen. "Ze droeg bedekkende kleren over haar sportkleding, daardoor was ze heel beperkt in haar bewegingen." Om te zorgen dat haar nichtje en andere moslima's toch konden sporten zonder ontblote armen en benen, ontwierp Zanetti de boerkini.

Geen islamitisch statement

Volgens Zanetti is de boerkini geen religieus statement. "Hij staat voor integratie en gelijkheid. Het was voor moslima's heel moeilijk om naar zwembaden en het strand te gaan, ik wilde hen de mogelijkheid geven om daarvan te kunnen genieten. Ik wilde iets positiefs creëren, iets wat iedereen kan dragen: ook christenen, joden en hindoes."

Vrouwen die om welke reden dan ook hun lichaam willen bedekken - om religieuze redenen, of omdat ze huidkanker hebben of littekens - hebben met de boerkini de vrijheid om toch naar het strand te gaan. "Willen ze echt die vrijheid afnemen? Dan is de Franse overheid geen haar beter dan de Taliban."

Meer op RTLNieuws.nl:
Bedenkster boerkini ziet verkoop stijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore