Doden na behandeling Duitse kankerkliniek

OM onderzoekt vijf patiënten kankerkliniek Klaus Ross

26 augustus 2016 11:29 Aangepast: 26 augustus 2016 12:51
De kliniek van Klaus Ross. Beeld © ANP

Het onderzoek naar de omstreden natuurgenezer Klaus Ross richt zich op vijf gevallen. Het gaat om drie uitbehandelde patiënten die daarna zijn overleden en twee die ernstig ziek zijn.

Dat heeft Alex Stahl, de Duitse hoofdofficier van justitie, bekendgemaakt op een persconferentie. Die was mede georganiseerd om 'onwaarheden' uit de wereld te helpen. Hiermee doelde Stahl op berichten dat er zeventig sterfgevallen onderzocht werden en dat er lichamen zouden worden opgegraven. Dat gebeurt niet.

Glucoseblokkers

​Eind juli ging het mis in de alternatieve kankerkliniek nadat vijf patiënten, vier Nederlanders en een Belg, het preparaat 3-Bromopyruvat (3-BP) toegediend hadden gekregen. Dat is een zogenoemde glucoseblokker. In de dagen erna overleden drie van de vijf patiënten. Onder de overleden mensen zijn een Nederlandse man en vrouw. 

Klaus Ross was bevoegd om het preparaat toe te dienen, aldus het OM. 

Thumbnail

Verband tussen glucoseblokkers en dood nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk of er een direct verband bestaat tussen het toedienen van het preparaat en de dood of ziekte van de patiënten. Het is niet eenvoudig om sporen van de glucoseblokker te achterhalen, zei de Duitse aanklager Alex Stahl.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie kwamen de meeste patiënten van Ross uit Nederland, maar waren ze ook 'zeer, zeer ziek'. Ross is nog formeel natuurgenezer maar mag op dit moment zijn beroep niet uitoefenen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore