Buitenland

Moordzaak dodentruck begonnen: 'Gewoon doorrijden, dat is het belangrijkst'

21 juni 2017 15:59 Aangepast: 21 juni 2017 16:59
27 augustus 2015: forensisch experts onderzoeken de achtergelaten truck. Beeld © EPA

Het was een gruwelijke vondst die twee jaar geleden de wereld schokte: op een snelweg in Oostenrijk vonden agenten een achtergelaten koelwagen met 71 dode vluchtelingen. Vandaag begint het proces tegen vier verdachten. Met op de achtergrond de vraag: had dit vreselijke drama voorkomen kunnen worden?

Een batterij camera's flitst vanochtend. Zachtjes klinkt gerinkel van de enkelboeien die de mannen om hun benen hebben. Ze worden de rechtszaal in het Hongaarse Kecskemet binnengebracht door gemaskerde politieagenten. Het proces vindt plaats in Hongarije, want daar is de rampzalige reis met truck begonnen. Vier verdachten: een Afghaan en drie Bulgaren, aangeklaagd voor moord.

1600 euro per persoon

Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van 71 mensen uit Syrië, Irak, Iran en Afghanistan. In de koelwagen waren 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen gepropt. Eén persoon is nog altijd niet geïdentificeerd. Voor 1600 euro per persoon zouden ze veilig naar Duitsland worden gebracht.

Dankzij een uitgebreide reconstructie van de Süddeutsche Zeiting en de omroepen WDR en NDR weten we wat er is gebeurd. Want wat bleek: de Hongaarse autoriteiten hadden de smokkelaars in het vizier. Sterker, hun telefoons werden afgeluisterd. Maar volgens Hongarije was het drama niet te voorkomen geweest – de telefoontaps zijn pas later vertaald. En 's nachts werd sowieso niet afgeluisterd.

Thumbnail

De verdachten worden de rechtbank in Hongarije binnengeleid. (Foto AFP)

Chauffeur in paniek

Een korte reconstructie. De ongeventileerde koelwagen wordt volgeladen met mensen in de Hongaarse plaats Domaszek. De Oostenrijkse politie stelt later in forensisch onderzoek vast dat daarbij geweld is gebruikt. 

De Bulgaarse chauffeur rijdt richting Oostenrijk. Na twee uur belt hij in paniek een tussenpersoon, want de vluchtelingen maken lawaai: "Als ze zo blijven kloppen, is dat aan de grens te horen. Daar is de politie. Wat moet ik doen als ik daar ben?" vraagt hij aan de tussenpersoon.

Die adviseert door te rijden, maar zegt ook: "Shit. Het zou kunnen dat er deze keer echt te veel mensen daarbinnen zitten… ik denk dat ze geen lucht krijgen… je moet gewoon doorrijden, dat is het belangrijkst." De chauffeur zegt: "Ze schreeuwen de hele tijd. Je kunt je niet voorstellen wat er gebeurt, zoals ze schreeuwen. Shit."

'Geen water geven'

Ze bellen met de hoogste baas, de Afghaan Samsoor L., met de vraag of ze misschien bij een tankstation mogen stoppen om de mensen water te geven. "Nee, nee, nee", zegt die. "Geen water geven, want als de deur wordt opengemaakt, rennen ze allemaal naar buiten." 

Doorrijden is de boodschap. En als de mensen doodgaan, moet de chauffeur ze in Duitsland in het bos uitladen.

Zover komt het niet. Uit onderzoek blijkt later dat de inzittenden nog voor het bereiken van de Oostenrijkse grens zijn bezweken aan de hitte. Het is hartje zomer, de temperatuur in de vrachtwagen is zo'n 80 graden geweest. Ook blijkt dat de vluchtelingen nog hebben geprobeerd te bellen met familieleden. Maar de aluminium wand van de koelwagen blokkeerde het signaal.

Vrachtwagen met pech

De chauffeur heeft kennelijk door dat het foute boel is en laat de vrachtwagen achter in Oostenrijk, op de vluchtstrook van de E58 vlak bij Wenen. Pas de volgende dag valt het op. Aanvankelijk denkt de politie dat het gaat om een vrachtwagen met pech. Dichterbij gekomen zien ze de druppels die onder de deur vandaan sijpelen. Het is lijkenvocht.

`