Buitenland

Nieuwe cyberaanval op Democraten: computernetwerk Clinton-campagne gehackt

30 juli 2016 10:18 Aangepast: 30 juli 2017 19:30
Hillary Clinton tijdens de Democratische conventie. Beeld © AFP

Het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van de Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton is gehackt. Het is een onderdeel van de grootschalige cyberaanval die onbekenden hebben uitgevoerd op de Democratische partij.

Het is nog niet duidelijk wat voor soort informatie toegankelijk zou zijn geweest voor de hackers. Het gaat in ieder geval niet om de persoonlijke e-mailserver die Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken.

Derde hack in korte tijd

De partij werd al twee keer eerder het slachtoffer van cybercriminelen. De hackers verschaften zich al toegang tot het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité en van de commissie die voor de partij fondsen werft ten behoeve van de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden.

De hack bij het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité zorgde voor een pijnlijke affaire. Uit de door Wikileaks gepubliceerde e-mails bleek onder meer dat de partijtop Clinton bevoordeelde in de voorverkiezingen, ten koste van tegenkandidaat Bernie Sanders. 

Buitenlandse overheid verdacht?

Het ministerie van Justitie onderzoekt nu in hoeverre deze cyberaanval op de Democraten een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Bovendien zou de Obama-regering een buitenlandse overheid van de hack verdenken, suggereren experts. Die suggestie wordt in ieder geval gewekt omdat het ministerie van nationale veiligheid de zaak onderzoekt. Dat ministerie houdt zich hoofdzakelijk bezig met veiligheidsproblemen van buitenaf.

De hackers die toegang hadden tot het computersysteem van de Democratische fondsenwervingscommissie zouden Russisch zijn, zeggen bronnen die bekend zijn met de zaak tegen persbureau Reuters. Eerder deze week meldden de Amerikaanse autoriteiten op het gebied van digitale veiligheid al dat Rusland achter de verspreiding van de gehackte e-mails van de Democratische Partij zou zitten, om zo de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`