Buitenland

Sauer beschuldigd van fraude, 'zo pakken ze wel vaker ondernemers'

11 mei 2016 17:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer wordt verdacht van betrokkenheid bij bedrijfsfraude, zo melden enkele Russische media. De ondernemer weet zelf nog van niks en wijst de beschuldigingen gelijk van de hand. De Russische autoriteiten zoeken gewoon een manier om hem te pakken, zegt hij.

De fraude vond volgens de berichtgeving plaats rond een aandelentransactie in 2014 door het Russische mediabedrijf RBC. Sauer was tot vorig jaar directeur bij dat bedrijf. Behalve Sauer worden onder anderen ook de huidige topman en financieel directeur van RBC onderzocht door de Russische autoriteiten.

Lariekoekverhaal
Sauer, totaal verrast door de berichtgeving en op dit moment op vakantie, stelt dat de Russische autoriteiten het fraudeverhaal uit de hoge hoed hebben getoverd. "Er heeft inderdaad een aandelentransactie plaatsgevonden, maar van fraude was zeker geen sprake. Dat is een lariekoekverhaal." 

Volgens Sauer hebben de Russische autoriteiten het niet zo op zijn bedrijf, omdat het aan objectieve berichtgeving doet. "Wij brengen gewoon de feiten. Over de familie van Poetin, of de Panama Papers. En dan is dit het gevolg. Fraude is echt zo'n containerbegrip dat dan van stal wordt gehaald."

'Geen plezierige dag'
De ondernemer bevindt zich in een onzekere situatie. Of hij wel weer terug kan naar Rusland weet de ondernemer niet. Hij heeft zelf nog niks van justitie vernomen, dus wacht nog even af of de berichtgeving klopt. "Dit is duidelijk geen plezierige dag. Gelukkig ben ik op vakantie, want voorzichtigheid is nu geboden."

Op deze manier worden wel vaker ondernemers gepakt, vertelt hij. "Ik heb heel vaak zien gebeuren in Rusland. Op het moment dat ze een bedrijf of persoon vervelend vinden, rakelen ze gewoon een of andere zaak op. Op deze manier zijn al duizenden ondernemers in de cel beland."

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore