Ga naar de inhoud
Buitenland

Kind (9) met hiv al jaren gezond zonder medicijnen

Vrouwen krijgen informatie over onder meer hiv en aids in Kaapstad, Zuid-Afrika. Archieffoto. Beeld © EPA

Een Zuid-Afrikaanse hiv-patiënt van 9 jaar is al jaren gezond zonder daarvoor medicijnen te hoeven nemen. Bijna meteen na de geboorte werd de baby veertig weken lang behandeld, waarna het virus verdween en niet meer terug is gekomen.

Het is de derde keer dat een hiv-patiënt op deze manier succesvol is behandeld, meldt de BBC. De identiteit van het kind wordt geheim gehouden.

Virus nog wel in immuuncellen

Om te voorkomen dat het hiv-virus het immuunsysteem aantast en tot aids leidt, moeten de meeste patiënten iedere dag medicijnen nemen. Bij het kind in Zuid-Afrika zit het virus nog wel in de immuuncellen, maar is het verder niet actief in het lichaam. De onderzoekers hopen door deze positieve resultaten nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Zij hebben hun bevindingen op een hiv-conferentie in Parijs gepresenteerd.

De behandeling is verder succesvol geweest bij een inmiddels twintigjarige Franse vrouw. Zij leeft al veertien jaar zonder medicijnen. Een Amerikaanse baby heeft het virus 27 maanden onder controle kunnen houden, daarna had de baby nog een behandeling nodig.