Buitenland

Massabetogingen tegen homohuwelijk Mexico: 'We willen vaders en moeders'

11 september 2016 08:16 Aangepast: 11 september 2016 08:40
Betogers laten met spandoeken zien wat zij van het homohuwelijk vinden. Beeld © AFP

In Mexico zijn honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het homohuwelijk. Volgens de organisatoren van de betoging waren zo'n 300.000 mensen op de been.

De betogers zijn tegen een wetsvoorstel om het homohuwelijk in heel het land toe te staan. In onder meer Mexico-Stad, Veracruz en Puebla werden protestmarsen gelopen door conservatieve groeperingen die de steun hadden van verschillende aartsbisschoppen.

'We blijven strijden'

"Sinds de president zijn campagne tégen het familieleven is begonnen, zijn we bezig met actievoeren", zegt één van de organisatoren van de betogingen. "We zullen blijven strijden voor onze kinderen, kleinkinderen en nakomelingen. We willen vaders, moeders en kinderen. Een huwelijk zonder een vader of een moeder kan niet. Twee mannen of twee vrouwen kunnen nooit kinderen krijgen."

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wil een grondwetswijziging doorvoeren. Daarin wordt elke vorm van discriminatie strafbaar gesteld, gelijke rechten voor iedereen gegarandeerd en betekent onder meer de legalisering van het homohuwelijk in heel Mexico. Nu is dat alleen in de hoofdstad en in drie van de 31 deelstaten toegestaan.

`