Buitenland

8,5 miljard euro voor Griekenland, IMF bijna aan boord

15 juni 2017 21:12 Aangepast: 27 juli 2017 20:30
Beeld © EPA

De Griekse regering kan op korte termijn 8,5 miljard euro uit het Europese noodfonds tegemoet zien om volgende maand schulden af te lossen. Aan de horizon gloort ook schuldverlichting, maar daar is nog geen akkoord over.

Als de Eurogroep geen deal wist te sluiten over de Griekse schuldenberg zouden er opnieuw problemen ontstaan. In juli moeten de Grieken grote bedragen terugbetalen aan onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De Grieken hebben de laatste maanden veel nieuwe bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd en krijgen daarom het geld uit het Europese noodfonds ESM. Nederland heeft daar tot nu toe 4,6 miljard in gestort, dat kan maximaal oplopen tot 40 miljard euro

Dat de Eurogroep, onder leiding van demissionair minister Dijsselbloem, akkoord is, komt omdat het IMF bereid is deel te nemen aan het financiële steunprogramma. IMF-voorzitter Christine Lagarde overweegt om 1,8 miljard euro opzij te zetten.

Voorwaarden van IMF

Maar die steun is gebonden aan voorwaarden. Het IMF vindt dat de Griekse schuld onhoudbaar hoog is geworden en dat er schuldverlichting moet komen. Daar lijken de eurolanden ook wel van overtuigd te zijn, alleen de manier waarop is nog punt van discussie. 

Duitsland en Nederland, die zich hard op stellen tegenover de Grieken, willen de looptijd van de leningen aan de Grieken verlengen. De gedachte hierachter is dat als de Grieken meer tijd krijgen om af te lossen, dat meer lucht geeft. Het IMF is het daar niet mee eens, het instituut denkt dat meer tijd geen oplossing is.

Wat moet er met de Griekse schulden gebeuren?

Het meest voor de hand liggende alternatief is kwijtschelden van de schulden, maar daar willen Duitsland en Nederland niet aan, omdat altijd is gezegd dat iedere aan Griekenland uitgeleende euro wordt terugbetaald.

Dat een beslissing over de aanpak van de Griekse schulden tot volgend jaar is uitgesteld, kan dan ook niet los worden gezien van het feit dat er in september verkiezingen zijn voor de Duitse Bondsdag. 

Bijna de helft uit noodfonds overgemaakt

Saillaint detail: de Tweede Kamer stemde in 2015 in met deelname aan het derde hulppakket op voorwaarde dat het IMF ook aan boord zou zijn. Nu, twee jaar later, is het dus nog steeds niet helemaal zeker of aan die voorwaarde wordt voldaan. 

Met de 8,5 miljard van vandaag heeft Griekenland inmiddels 40,2 miljard euro opgenomen van de 86 miljard die in 2015 werd afgesproken.

`