Buitenland

May: EU-burger die vijf jaar in Groot-Brittannië woont, mag sowieso blijven

23 juni 2017 02:53 Aangepast: 23 juni 2017 09:37
Theresa May komt aan in Brussel. Beeld © AFP

EU-burgers die vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen, krijgen een verblijfsstatus na de Brexit. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd tijdens de EU-top in Brussel. Het gaat om ruim 3 miljoen mensen.

May wil de EU-burgers die al langer in Groot-Brittannië wonen 'prioriteit en zoveel mogelijk zekerheid' geven tijdens de brexit-onderhandelingen. Veel Europeanen maakten zich na de brexit zorgen over of zij nog wel mochten blijven.

ZIE OOK: Nederlanders over brexit: 'In de pub vragen Britten wanneer ik het land verlaat'

Op dit moment wonen er ongeveer 100.000 Nederlanders in Groot-Brittannië. Het is niet duidelijk hoeveel van hen er al langer dan vijf jaar wonen en dus in aanmerking komen voor deze nieuwe verblijfsstatus.

Waarschijnlijk vijf jaar

May zegt nu dat ze niemand wil wegsturen. Ook wil ze niet dat families uit elkaar vallen. Volgens haar zullen deze EU-burgers dezelfde toegang krijgen tot gezondheidszorg, onderwijs, uitkeringen en pensioen als Britten, ook na de brexit. Omgekeerd zou dat volgens haar ook moeten gelden voor de ruim 1 miljoen Britten die op het Europese vasteland wonen.

Sinds wanneer iemand precies in het Verenigd Koninkrijk moet wonen om een status te krijgen, moet volgens het voorstel nog worden bepaald. Dat zou ergens tussen maart 2012 en maart 2014 (vijf jaar voor de datum van de brexit) moeten zijn.

Coulant

Mensen die de vijf jaar dan niet hebben gehaald worden volgens May 'coulant' behandeld en krijgen de mogelijkheid om die periode vol te maken. Zij komen dan in aanmerking om alsnog dezelfde verblijfsstatus en de daarbij behorende rechten verkrijgen. Daarbij geldt een 'coulanceperiode' van waarschijnlijk twee jaar. 'Niemand wordt aan de rand van een klif gezet', zei May daarover.

 De Britse premier belooft een 'gestroomlijnd' digitaal registratiesysteem, waarmee iedereen op een makkelijke manier uit de voeten zou kunnen. Details daarover volgen volgende week.

Onderhandelingen

De brexitonderhandelingen begonnen afgelopen maandag. Beide partijen willen de rechten van burgers als eerste regelen. De EU gaat nu beoordelen of het voorstel van May aanvaardbaar is.

Een belangrijk punt voor Europa is dat het Europees Hof van Justitie zeggenschap houdt als het gaat over bestaande rechten, maar May zou dat juist willen neerleggen bij Britse rechters.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore