Buitenland

Extreem veel ijs op Noordpool gesmolten, wetenschappers bezorgd

16 september 2016 10:08 Aangepast: 16 september 2016 10:33
Een ijsbeer bij de Noordpool Beeld © Getty

Ondanks een relatief koele zomer, is het niveau van het ijs op de Noordpool dramatisch laag. Wetenschappers maken zich zorgen over de komende jaren.

De ijskap wordt door de wisseling van de seizoenen elk jaar groter en kleiner. Het meeste ijs is er altijd in maart, in september is het ijs op het laagste niveau. Dit jaar was dat op 10 september. Zoveel ijs als dit jaar is gesmolten, is opvallend. Alleen in 2012 verdween er in een jaar meer ijs in het arctisch gebied.

Kleiner dan gemiddeld

Het blijkt uit onderzoek van het National Snow & Ice Data Center van de universiteit van Colorado. Het centrum houdt de ijskap sinds 1978 in de gaten met behulp van satellietbeelden. De ijszee kromp dit jaar tot een oppervlakte van 4,14 miljoen vierkante kilometer. Dat is 2,59 miljoen vierkante kilometer kleiner dan gemiddeld. 

Mens is schuldig

Volgens directeur Mark Serreze van het centrum is er maar één schuldige: de mens, die het klimaat steeds warmer maakt. Hij baseert zich onder meer op het feit dat er meer ijs is gesmolten dan tijdens warmere zomers. De oorzaak moet volgens hem wel een warmere oceaan zijn, als gevolg van klimaatverandering. 

Hij maakt zich dan ook zorgen voor de komende jaren. De kans is groot dat er nog minder ijs overblijft als de zomers warmer worden. Het poolijs is van groot belang voor de aarde. De temperatuur op aarde hangt er vanaf, maar het heeft ook effect op de atmosfeer en ecosystemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`