Buitenland

Frankrijk doet plastic bekertjes, borden en bestek in de ban

17 september 2016 13:55 Aangepast: 27 oktober 2016 00:49
Beeld © Getty Images.

In Frankrijk is een nieuwe wet aangenomen die plastic bekertjes, borden en bestek verbiedt. Vanaf 2020 mag alleen nog biologisch afbreekbaar materiaal worden gebruikt.

De Fransen willen milieuvervuiling drastisch aanpakken. Om rondslingerend plastic de wereld uit te helpen, mag straks dus alleen nog duurzaam materiaal worden gebruikt voor wegwerpproducten. Een picknick met wijn uit een plastic bekertje is dan voorgoed verleden tijd. Jaarlijks gooien Fransen 4,73 miljard plastic bekertjes weg: nog geen 1 procent daarvan wordt gerecycled.

Daarmee lijkt Frankrijk het eerste land ter wereld te worden dat zo'n verbod daadwerkelijk doorvoert. Plastic tasjes werden al eerder in de ban gedaan.

Illegale wet?

Het verbod kan op veel binnenlandse steun rekenen, met name van milieuorganisaties. Toch is de wet niet helemaal zonder slag of stoot tot stand gekomen. De Europese lobbyisten van de verpakkingsindustrie (Pack2Go) claimen dat de wet Brusselse regels voor het vrije verkeer van goederen overtreedt. Zij willen dat de wet koste wat kost van tafel gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`