Buitenland

Slechte omstandigheden kledingfabrieken: 'Behandel ons niet als slaven'

26 september 2016 22:55 Aangepast: 27 september 2016 12:02
Medewerkers in een kledingfabriek in India Beeld © Getty

Draag je kleding van Nederlandse merken zoals CoolCat, C&A of G-Star? Grote kans dat die onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt in India. Althans, dat zeggen onderzoekers van de Schone Kleren Campagne (SKC).

Zij bezochten tien fabrieken in Zuid-India. De 150 werknemers die door de onderzoekers in de fabrieken werden geïnterviewd, vertelden onder meer dat ze negen uur onafgebroken achter de naaimachine zitten, zes dagen per week. 53 van de 150 werknemers gaven aan minder dan het minimumloon te verdienen.

Gemiddeld moeten werknemers het met 100 euro per maand zien te rooien, aldus SKC. Dat is ver onder het leefbaar loon, dat volgens de Asia Floor Wage in India 256,53 euro bedraagt.

Hongerloontje

"Deze vrouwen werken zich elke dag uit de naad voor een hongerloon", aldus campagnecoördinator Tara Scally. "Vaak kunnen ze hun gezin niet onderhouden." Daarnaast zijn de voorzieningen in de fabrieken volgens het rapport 'ronduit slecht'.

"Onze kinderen lijden. We zijn verzwakt en lijden aan bloedarmoede", zegt een werkneemster van de fabriek in een van de interviews met SKC. "Er zijn geen toiletten en er is geen schoon drinkwater. Je wordt ziek als je het drinkt."

Thumbnail

Een van de werkneemsters van de fabriek (Foto: SKC)

Slavendrijvers

"Kledingbedrijven mogen rijk worden", vervolgt de werkneemster, "maar behandel ons niet als slaven. Dat is niet eerlijk, dat moet stoppen. We vragen niet om een miljoen, maar alleen om een leefbaar loon."

In 2013 kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven, toen een kledingfabriek in Bangladesh instortte. Na deze ramp werd afgesproken een eind te maken aan de onveilige arbeidsomstandigheden. Sinds juli is er een convenant Duurzame Kleding en Textiel. Maar dat is volgens de onderzoekers te vrijblijvend.

Mooie beloftes

Scally: "Er staat bijvoorbeeld niets genoemd over de hoogte van het loon. Niets over de stappen waarin dat loon behaald moet worden. Dus wat ons betreft zijn het mooie woorden, mooie beloftes, maar geen concrete afspraken."

Volgens het rapport wordt er in de tien onderzochte fabrieken kleding geproduceerd voor CoolCat, C&A, G-Star, McGregor, MEXX, Scotch & Soda, Suitsupply, The Sting en WE Fashion. 

Reactie

In een reactie laat Scotch & Soda weten ten onrechte met één van de onderzochte fabrieken in verband te worden gebracht. "In de betreffende fabriek in Kovilambakkam heeft Scotch & Soda nooit kleding laten maken. Dit is gebleken uit eigen onderzoek door Scotch & Soda, direct nadat zij door SKC werd geconfronteerd met deze informatie. Scotch & Soda heeft dit aan SKC laten weten, en betreurt het dat haar naam niet uit het rapport is verwijderd."

CoolCat betwijfelt of de fabriek die genoemd in het onderzoek een fabriek is waar het bedrijf kleren laat produceren. De locatie, grootte en omschrijving komen niet overeen met een fabriek waar CoolCat zaken mee doet. Suitsupply laat aan RTL Nieuws weten niet in India te produceren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`