Buitenland

OM: 'Alle vertrouwen dat daders MH17 worden berecht'

28 september 2016 14:08 Aangepast: 28 september 2016 15:56
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat alle verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 zullen worden berecht. Dat zei hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Fred Westerbeke tijdens een persconferentie over de tussentijdse resultaten van het onderzoek.

"Als we er alles aan doen om boven water te krijgen wat nodig is, dan hebben wij er alle vertrouwen in dat dit gaat leiden tot berechting."

Vanuit Rusland

Vanmiddag werd bekendgemaakt dat de locatie waarvan de raket werd afgevuurd, in handen was van pro-Russische rebellen. De installatie werd vanuit de Russische federatie naar dat gebied gebracht en een dag later weer teruggebracht naar Rusland.

Het OM maakte bekend dat ze 100 betrokkenen in beeld hebben. Die zijn met naam en toenaam bekend. Het OM wilde niets zeggen over de identiteit van die personen of waar ze vandaan komen. Er is officieel nog niemand als verdachte aangemerkt.

Honderd mensen

"We hebben honderd personen in beeld, waarvan we de identiteit hebben kunnen vaststellen. Zij hebben een actieve rol vervuld in het bemachtigen van de BUK en het organiseren van het transport naar de lanceerlocatie. Het gaat ook om mensen die een faciliterende rol hebben gespeeld, die het transport hebben begeleid", zegt Westerbeke.

Volgens het OM zijn die honderd personen niet allemaal automatisch verdachten. "Om dat te beoordelen moeten we verder zicht krijgen op hiërarchische structuur. Heeft de bemanning het zelf besloten of was er een commando van hogerop?"

Meer op rtlnieuws.nl:
OM: BUK die MH17 neerschoot, vanuit Rusland naar rebellengebied gebracht

Een nabestaande van MH17 reageert op het onderzoek:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore