Buitenland

Hongarije massaal tegen vluchtelingen, maar referendum telt niet

02 oktober 2016 21:42 Aangepast: 02 oktober 2016 22:16
Het tellen van de stemmen in Hongarije. Beeld © EPA

Het referendum in Hongarije over de opnameplicht van vluchtelingen is ongeldig omdat de opkomst te laag is. Het overgrote deel van de mensen (98 procent) stemde 'nee'.

Volgens een peiling komt het opkomstpercentage uit op ongeveer 45 procent. Dat maakte de vicevoorzitter van de regeringspartij Fidesz, Gergely Gurlas, bekend op basis van een voorlopige uitslag. Om het referendum geldig te verklaren was een opkomst van 50 procent plus één stem nodig. 

Overgrote deel tegen

Uit een exitpoll blijkt dat 3,2 miljoen Hongaren 'nee' hebben gestemd (98 procent), tegenover 168.000 ja-stemmers. Voor vicepremier Gurlas was dat reden om te spreken van een 'verpletterende overwinning', ondanks de lage opkomst.

Bij het referendum moesten de kiezers de vraag beantwoorden of de Europese Unie ook zonder toestemming van het Hongaarse parlement de verplichte opname van vluchtelingen voor kan schrijven. Volgens de Europese afspraken zou Hongarije 1294 vluchtelingen moeten opnemen. 

'Invasie van vluchtelingen'

Premier Viktor Orbán was de belangrijkse voorvechter van de 'nee', hij jaagt met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land aan. Hij waarschuwde in het parlement voor de 'invasie' die het land te wachten zou staan en waarbij de Europese cultuur weggevaagd zou worden.

Hongaren noemen precies die argumenten als ze bij de stembureaus wordt gevraagd waarom ze 'nee' stemmen. Een jong koppel vertelt dat ze graag kinderen willen, maar het niet zouden durven als zoveel migranten het land zouden overspoelen. "Ze zijn gewoon te verschillend van onze cultuur, en willen niet integreren en we horen al die enge verhalen over verkrachtingen en hoe ze met vrouwen omgaan. Het is een 'nee' voor ons."

Onmiddellijk aftreden

Premier Orbán liet eerder weten onmiddellijk te zullen aftreden als de drempel van 50 procent inderdaad niet werd gehaald. De verdelingsafspraken in de EU zullen in ieder geval geldig blijven, al is het onwaarschijnlijk dat de EU Hongarije nog zal dwingen om mee te doen met de plannen, schrijft correspondent Eveline Rethmeier.

Meer op rtlnieuws.nl:
Massaal tegen vluchtelingen: 'Wij willen geen getto's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`