Buitenland

Wespennest Libië: 'Een van de gevaarlijkste plekken ter wereld'

03 oktober 2016 16:21 Aangepast: 03 oktober 2016 17:10
Beeld © AFP

Persfotograaf Jeroen Oerlemans kwam om het leven toen hij probeerde de verschrikkingen van een soms vergeten burgeroorlog aan de wereld te laten zien. Libië is al jaren een van de gevaarlijkste en meest onoverzichtelijke plekken ter wereld, zegt Midden-Oosten correspondent Olaf Koens.

Sinds 2011, na de val van dictator Khadaffi, bevindt het land zich in een staat van wetteloosheid. "Het is een groot wespennest. Er zijn drie regeringen in het land, die elkaar naar het leven staan en daarnaast heb je nog ongeveer 1600 zelfstandige milities”, zegt Koens. "Daardoor ontstaat een groot machtsvacuüm."

Twee van die regeringen zetelen in de hoofdstad Tripoli. De ene is voortgekomen uit de oude regering, de andere is daar door de Verenigde Naties neergezet en zetelt in een marinebasis. Dat is ook de regering die door Nederland wordt gesteund. De derde regering zit in Tobruk in het oosten van het land.

Video: 'In het land geldt geen enkele wet'

Alle drie menen ze het voor het zeggen te hebben in heel het land. Die milities worden bewapend door het westen, zodat ze de strijd kunnen aangaan met terreurgroep IS. Die wist in die enorme chaos ook nog een stuk land onder controle te krijgen, met gruwelijke gevolgen.

Die wapenleveranties hebben succes, de terreurgroep werd flink teruggedreven. Koens: "Alleen gebruiken zij die wapens net zo goed om elkaar aan te vallen." 

IS is inmiddels teruggedrongen tot een klein deel van de havenstad Sirte. "Het lijkt een kwestie van dagen of weken, tot IS is verslagen. Maar wat er daarna gebeurt is de grote vraag", zegt Koens.

Thumbnail

Strijd om de laatste buurt in Sirte die nog in handen is van IS (foto: AFP) 

"Als IS verslagen is en geen vast grondgebied meer heeft, zijn niet opeens al die strijders dood of bekeerd tot een gematigde stroming. En dan worden ze vergelijkbaar met Al-Qaeda: geen grondgebied, maar wel allerlei verborgen cellen en die zijn een stuk moeilijker te bestrijden."

Maar ook voor Libië in zijn geheel zijn de vooruitzichten beroerd. Een einde van de burgeroorlog lijkt niet in zicht. "Die nieuwe, door de VN-gesteunde regering is een losse alliantie die makkelijk uit elkaar kan vallen. Theoretisch heeft die regering een flink deel van het kustgebied van Libië onder controle, in de praktijk is dat een stuk lastiger. De geschiedenis van het Midden-Oosten leert dat bestuur van bovenaf opgelegd weinig kans maakt."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Jeroen Oerlemans kon met zijn foto's het verschil maken'

`