Buitenland

Belangrijke stap in genezing hiv: sporen virus verdwenen uit lichaam 44-jarige patiënt

04 oktober 2016 15:19 Aangepast: 04 oktober 2016 22:46
Beeld © ANP

Een 44-jarige Brit die behandeld is voor zijn besmetting met hiv, zou weleens genezen kunnen zijn van het virus dat aids kan veroorzaken. Er zijn geen hiv-sporen meer zichtbaar in zijn bloed, zeggen onderzoekers.

Voor een onderzoek naar de genezing van hiv werden vijftig patiënten op dezelfde manier behandeld. Bij de 44-jarige man bleek die methode goed aan te slaan. De onderzoekers zeggen dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat het nog te vroeg is om te concluderen dat de man daadwerkelijk is genezen. De hiv kan nog terugkeren, waarschuwen dokters.

Doorbraak in onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van vijf Britse universiteiten en de nationale gezondheidsorganisatie NHS. Ze spreken in The Sunday Times van een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de genezing van het virus. "We staan nog maar aan het begin van deze grote uitdaging, maar de stappen die we zetten in het onderzoek zijn zeer opmerkenswaardig."

Het is voor wetenschappers tot nu toe moeilijk om een genezing voor hiv te vinden. Het virus kan zich namelijk verstoppen in zogenoemde 'slapende cellen', buiten bereik van het immuunsysteem. De nieuwe Britse methode richt zich op het vernietigen van hiv in 'ieder deel' van het lichaam en werkt door een combinatie van verschillende medicaties.

Resistent

De identiteit van de 44-jarige man is niet bekendgemaakt. Als hij inderdaad genezen wordt verklaard, is hij pas de tweede persoon ooit die herstelt van hiv. De Amerikaan Timothy Ray Brown was de eerste. De voormalig kankerpatiënt werd genezen na een transplantatie van het ruggenmerg van een donor die resistent bleek tegen hiv.

Wereldwijd zijn zeker 37 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore