Buitenland

Duitse komiek die Erdogan beledigde wordt niet vervolgd

04 oktober 2016 18:19 Aangepast: 04 oktober 2016 18:19
Böhmermann (rechts) zou Erdogan beledigd hebben. Beeld © AFP

Het OM in Duitsland vervolgt komiek Jan Böhmermann niet voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd. De Turkse regering had aangedrongen op vervolging van de 35-jarige komiek.

Böhmermann had in maart een gedicht voorgedragen in een tv-programma over de Turkse president Erdogan. Hij vroeg zich hierin af of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen. Zijn optreden draaide om de vraag waar de grens tussen satire en smaad ligt

Onder anderen Erdogan zelf deed aangifte. Bovendien werd druk uitgeoefend om de komiek te vervolgen, iets waar bondskanselier Merkel geen bezwaar tegen had.

Niet meer herhalen

Een rechtbank bepaalde eerder dat de komiek beledigende delen van zijn gedicht niet meer mocht herhalen, anders zou hij een boete van 250.000 euro moeten betalen of zes maanden de cel in moeten. 

De juristen van het OM in Mainz bepaalden dinsdag dat de woorden en vorm die Böhmermann had gebruikt niet ernstig genoeg zijn om hem voor de rechter te brengen. Belediging van een staatshoofd kan in Duitsland worden bestraft met maximaal twee jaar cel of een boete.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`