Buitenland

Theresa May nieuwe premier Groot-Brittannië

13 juli 2016 19:03 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
May bij de Britse koningin

Theresa May is benoemd tot premier van Groot-Brittannië. De 59-jarige Conservatieve politica volgt David Cameron op.

Die stapte op nadat een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie had gekozen.

Benoeming koningin

May werd benoemd door koningin Elizabeth. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van Cameron had geaccepteerd. May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek bij de Britse vorstin.

David Cameron had even daarvoor zijn ontslag als Brits premier ingediend bij Elizabeth. Even voordat Cameron naar de koningin ging, nam hij samen met zijn vrouw Samantha en hun drie kinderen afscheid van de ambtswoning Downing Street 10. Hij hield een korte speech waarin hij verklaarde dat Groot-Brittannië onder zijn regering sterker was geworden.

Brexit-onderhandelingen

May zal de onderhandelingen met de EU leiden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de unie. Naar verwachting presenteert May snel haar kabinet. Daarin zullen volgens Britse media opvallend veel vrouwen zitten. May is premier geworden nadat ze onder Cameron zes jaar minister van Binnenlandse Zaken was.

Meteen na haar benoeming werd May gefeliciteerd door de Amerikaanse regering. Het Witte Huis verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Britse eerste minister in staat is de onderhandelingen over de brexit goed te voeren.

`