Buitenland

Agent die Russische dubbelspion vond weer aanspreekbaar

08 maart 2018 14:25 Aangepast: 22 maart 2018 13:30
Politieafzetting in Salisbury bij de plek waar de vergiftigde dubbelspion en zijn dochter werden gevonden.

De Britse politieagent die afgelopen zondag in het ziekenhuis belandde door een onbekend zenuwgas, is weer aanspreekbaar. Hij kwam als eerste bij de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter, die beiden bewusteloos werden aangetroffen op een bankje in Salisbury.

De toestand van de agent blijft wel kritiek, zei minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd vandaag. De 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter Joelia liggen in coma. Tegen de leden van het Britse Lagerhuis noemde Rudd de aanval 'een poging tot moord op de wreedste manier' en een 'buitensporige misdaad'.

Zenuwgas

De Britse overheid gaat er vanuit dat Skripal en zijn dochter zijn aangevallen met een 'heel ongebruikelijke stof', waarschijnlijk een zeldzaam zenuwgas. Wetenschappers zouden al hebben achterhaald welke stof het is, maar willen die informatie nog niet delen, meldt de BBC. Volgens een ingewijde zou het niet om het zenuwgas sarin gaan en ook niet om VX, de stof waarmee de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zou zijn omgebracht.

Rusland ontkent

Skripal werd in 2006 in Rusland veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf omdat hij werkte voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij had de identiteit van Russische spionnen die undercover in Europa werkten bekendgemaakt. Rusland meldde indertijd dat Skripal voor informatie die hij sinds 1992 doorspeelde 100.000 dollar heeft gekregen.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de vergiftiging van een voormalige Russische spion die in Groot-Brittannië woont.

De zaak roept herinneringen op aan de liquidatie van Alexander Litvinenko. Deze Russische spion ontsnapte aan vervolging in zijn vaderland door naar Engeland te vluchten. Begin november 2006 werd hij ernstig ziek en overleed drie weken later. Hij bleek vermoord met het radioactieve polonium, dat in een hotel in zijn thee was gedaan.

Britse politie onderzoekt of doodzieke ex-spion vergiftigd is

Sergej Skripal en zijn dochter werden bewusteloos op een bankje bij een winkelcentrum in het Britse Salisbury gevonden.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore