Buitenland

Oud-spion Rusland doodziek na blootstelling aan onbekende stof in Brits winkelcentrum

05 maart 2018 20:15 Aangepast: 18 maart 2018 11:00
Sergei Skripal tijdens zijn proces in Rusland.

Een voormalige Russische spion die in Groot-Brittannië woont, is doodziek geworden nadat hij is blootgesteld aan een onbekende stof in een winkelcentrum in het Engelse Salisbury. De man die voor de Britten zou hebben gespioneerd in Rusland, verkeert op dit moment in kritieke toestand.

Sergei Skripal, een 66-jarige oud-spion, kreeg in 2010 onderdak in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van veroordeelde spionnen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Hij werd in 2006 veroordeeld tot dertien jaar cel, omdat hij voor de Britse geheime dienst MI6 spioneerde in Rusland.

Rare bewegingen

Zondagmiddag werd Skripal volgens de BBC onwel, door een nog onbekende substantie. Hij werd gevonden op een bankje samen met een vrouw van in de 30. Volgens een getuige van de Britse omroep zag het eruit alsof ze beiden onder invloed waren van iets 'behoorlijk sterks'. "Hij deed wat rare bewegingen met zijn hand terwijl hij naar de hemel keek."

Een aantal locaties in het centrum van Salisbury werd in verband met de onbekende stof afgezet. Daarna ontsmetten mensen in beschermende uitrusting de straten met behulp van waterslangen.

Intensive care

De politie onderzoekt op dit moment of het om een misdaad gaat. Skripal ligt samen met de vrouw op de intensive care.

De zaak van Skripal doet denken aan die van Alexander Litvinenko. De in Rusland geboren MI6-informant, die tot Brit genaturaliseerd was, werd in 2006 vergiftigd met de radioactieve stof polonium. Dat gebeurde vermoedelijk tijdens een ontmoeting met twee Russische bekenden. Litvinenko stierf 22 dagen na zijn vergiftiging, nadat hij de Russische president Vladimir Poetin had beschuldigd van zijn moord.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wie deed gif in de thee van spion Litvinenko?

`