Buitenland

Londen denkt na over cannabisbehandeling voor 6-jarig ziek jongetje

01 maart 2018 12:49 Aangepast: 08 maart 2018 22:27
Beeld © Facebookpagina Alfie's Hope

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt toestemming te geven voor een proef om een 6-jarig jongetje te behandelen met medicinale cannabis. Het jongetje heeft soms tientallen aanvallen per dag.

De autoriteiten weigerden eerder groen licht te geven, maar kijken nu alsnog naar 'alle opties'. De moeder van Alfie Dingley zei dat haar zoon kampt met een zeldzame vorm van epilepsie. Hij zou soms wel dertig aanvallen per dag hebben.

Zeldzame aandoening

Er zijn maar een paarjongens in de wereld die dezelfde aandoening hebben als Alfie'. Moeder Hannah wil dat haar zoon wordt behandeld met cannabisolie, maar dat is momenteel verboden. "Ik ben zijn moeder, geen politicus of activist. Ik ben alleen maar een moeder die haar kind ziet lijden en ik heb nu iets gevonden dat helpt", zei moeder Hannah Deacon volgens de BBC

De jongen liet zich vorig jaar in Nederland behandelen. De door een kinderneuroloog voorgeschreven cannabismedicatie zou tot een forse verbetering hebben geleid. Het gezin verbleef in een vakantiepark en keerde in januari terug naar Groot-Brittannië.

'Verder onderzoek afwachten'

Het Nederlandse Epilepsiefonds is geen voorstander van het gebruik van cannabisolie voor dergelijke behandelingen. Directeur Martin Boer wijst erop dat nog onvoldoende duidelijk is over mogelijke negatieve effecten of bijwerkingen. "We vinden dat we moeten wachten tot meer uit onderzoek bekend is.''

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de regering meeleeft met Alfie en zijn ouders, maar dat nog geen knoop is doorgehakt over het verzoek.

`