Buitenland

'Onderbemande Belgische politie blunderde voor aanslagen Parijs'

08 oktober 2016 06:35 Aangepast: 08 oktober 2016 07:57
Beeld © VTM

Als de Belgische politiediensten beter hadden opgelet, hadden de terreuraanslagen in Parijs van november vorig jaar misschien wel helemaal niet plaatsgevonden.

Volgens toezichthouder Comité P heeft de politie zeker dertien kansen gemist om de daders te ontmaskeren van de aanslagen in de Franse hoofdstad. In zes gevallen kwam dat door een gebrek aan personeel, schrijft de Belgische krant De Tijd.

Telefoongegevens over Salah Abdeslam

Comité P. onderzocht na de bloedige aanslagen wat er bij de Belgische politie bekend was over de daders. Daaruit bleek dat die al in februari 2015 telefoongegevens in handen had gekregen waaruit bleek dat Salah Abdeslam contact had met terreurverdachten. Door een gebrek aan politiemensen werden die data niet onderzocht.

Ook over zelfmoordterrorist Bilal Hadfi was volgens de krant uitgebreide informatie beschikbaar. Maar die info bleef zes maanden liggen. Ook hier was de oorzaak een gebrek aan personeel. Bovendien zou met informatie dat de broers Abdeslam aan het radicaliseren waren, te weinig zijn gedaan.

Tientallen teruggekeerde Syriëgangers

Comité P. vraagt zich ook af waarom de politie niets deed over tips van tientallen teruggekeerde Syriëgangers onder leiding van de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud. Uit die tips kwam naar voren dat deze groep van plan was aanslagen te plegen op grote evenementen in België en Frankrijk.

Deze informatie kwam in juli in handen van de politie, vier maanden voor de aanslagen dus, maar er werd niets mee gedaan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wie is Salah Abdeslam, de terreurverdachte die vier maanden spoorloos was?

`