Buitenland

Duitsland krijgt toch geen Anne Frank-trein: 'Kwetsende inschattingsfout gemaakt'

28 februari 2018 17:59 Aangepast: 08 maart 2018 01:32

Deutsche Bahn (DB) ziet af van een plan om treinen te vernoemen naar historische persoonlijkheden, zoals Anne Frank. Een woordvoerder van het spoorbedrijf erkent dat een 'kwetsende' inschattingsfout is gemaakt.

Het spoorbedrijf had het publiek vorig jaar opgeroepen namen voor te stellen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. Daar kwam onder meer de naam van de beroemde onderduikster uit naar voren. Het vooruitzicht dat mogelijk een Anne Frank-trein door Duitsland zou rijden, leidde echter tot veel kritiek.

ZIE OOK: Vernoemen Duitse trein naar Anne Frank is 'pijnlijk', zegt stichting

In Nederland viel de Anne Frank Stichting destijds over het plan. "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog", stelde de stichting, die zich ook realiseerde dat 'initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren'.

ZIE OOK: Nieuwe Duitse trein krijgt mogelijk naam Anne Frank

In plaats van historische persoonlijkheden vernoemt Deutsche Bahn de nieuwe hogesnelheidstreinen naar 'schitterende gebieden in Duitsland', zoals regio's, rivieren of bergen, zegt een woordvoerder tegen de Duitse krant Bild.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore