Ga naar de inhoud
Buitenland

Minister Kaag draagt hoofddoek in Iran, PVV spreekt van 'verraad'

Minister Kaag en de Iraanse president Hassan Rouhani. Beeld © EPA

Felle kritiek op minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). De minister droeg gisteren een hoofddoek bij een ontmoeting met president Hassan Rouhani in Iran, want dat is daar verplicht. PVV-leider Geert Wilders noemt het 'verraad aan alle vrouwen die van de hoofddoek afwillen'.

De Iraanse autoriteiten hebben een foto van de ontmoeting verstrekt aan internationale persbureaus. Kaag bracht afgelopen week een een bezoek aan Saoedi-Arabië, Oman en Iran. De minister droeg in Iran een hoofddoek, dat is verplicht in het land. 

PVV-leider Geert Wilders haalde fel uit naar Kaag: "Verraad aan alle vrouwen die van de hoofddoek afwillen", schreef de PVV-leider. Ook FvD-leider Thierry Baudet reageerde kritisch op Twitter. "Het eindpunt van het cultuurrelativisme der babyboomers. Onderwerping. Oh ironie van de bevrijding!".

'Moet een vrouwelijke minister dan niet gaan?'

De minister heeft aan De Telegraaf laten weten dat ze zich gewoon aan de wet heeft gehouden. "Geen enkele vrouwelijke vertegenwoordiger komt het land in als je niet op lichte wijze je hoofd bedekt."

De minister benadrukt dat ze een zakelijke afweging heeft gemaakt. "Moet een vrouwelijke minister dan níet gaan?", vraagt ze zich in de krant af. "Ik had veel belangrijker zaken te bespreken, over het rakettenprogramma, de veiligheid van Israël, over Libië, Jemen, Syrië. Dus voor 24 uur bekijken we het gewoon zakelijk. Bij de veiligheidskwesties die we wilden bespreken, hebben we hele harde boodschappen achtergelaten. Veel belangrijker als het gaat om vrede en veiligheid dan andere zaken."

Protest tegen de hoofddoek

De laatste tijd is het protest tegen de verplichte hoofddoek in Iran opgelaaid. Dat begon eind vorig jaar met het protest van een jonge vrouw, in de media ook wel 'het straatmeisje van de revolutie' genoemd. Zij werd op 28 december bij een protest gefilmd toen ze zonder hoofddoek op een verhoging stond terwijl ze een witte 'vlag' in haar hand hield. 

Bron: RTL Nieuws